L’acció legislativa

PSOE i Unides Podem es reuneixen per encarrilar el 2021 després dels últims xocs

  • Socialistes i morats se citen per «coordinar la seva acció conjunta» al Congrés

  • Paral·lelament, els dos partits no han aconseguit un consens sobre la comissió de la Kitchen

PSOE i Unides Podem es reuneixen per encarrilar el 2021 després dels últims xocs
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Dirigents del PSOE i d’Unides Podem s’han reunit aquest dimecres per encarrilar l’agenda legislativa del Govern per al 2021. Després de diversos mesos en què socialistes i morats han fet públiques les seves desavinences –sempre sense risc real de ruptura, afirmen–, fonts dels dos partits apunten que han mantingut una trobada per «coordinar la seva acció conjunta» davant la tornada de l’activitat al Congrés. No obstant, pràcticament alhora, han demostrat no poder posar-se d’acord en les sol·licituds de compareixents que hauran d’acudir a la comissió de la Kitchen a la Cambra baixa.

Els xocs entre el PSOE i Unides Podem s’han convertit en un element més del dia a dia de l’Executiu. La pujada de l’SMI, la reforma de les pensions, la paralització dels desnonaments, la situació de la monarquia o la rebaixa de la factura de la llum han enfrontat en les últimes setmanes els socis. Unes diferències que han hagut de ser presents a la reunió, l’objectiu de la qual, insisteixen des dels dos partits, ha sigut analitzar «l’horitzó legislatiu conjunt» a favor dels quatre eixos de l’acció del Govern central: la transició ecològica, la digitalització de l’economia, la igualtat de drets reals de dones i homes, i la cohesió social i territorial.

«Els partits que sustenten l’Executiu han repassat la feina de col·laboració realitzada el primer any de coalició progressista», i hi ha fonts coneixedores de la trobada en la qual s’ha tractat «la resposta a l’emergència sanitària» derivada de la pandèmia, així com l’escut social desplegat pel Govern per reduir «l’impacte social i econòmic» del coronavirus. A més, en aquesta cita han remarcat el seu compromís perquè el 2021 sigui «l’any de la recuperació i la confiança».

Sense consens

Notícies relacionades

En paral·lel a aquesta reunió, socialistes i morats han demostrat que de vegades els resulta complex coordinar-se. Els dos partits no han sigut capaços de consensuar una llista de compareixents per a la comissió d’investigació de la Kitchen. A diferència del PSOE, Unides Podem ha demanat que acudeixi a la Cambra baixa l’excomissari José Manuel Villarejo; l’exvicepresidenta del Govern, Soraya Sáez de Santamaría; l’exdirector del CNI, Félix Sanz Roldán, i el periodista Eduardo Inda.

 A la reunió d’aquest dimecres hi han assistit per part del PSOE la portaveu parlamentària, Adriana Lastra; el secretari general del grup parlamentari, Rafael Simancas; la ministra d’Hisenda i portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, i el secretari general de Presidència del Govern, Félix Bolaños. La representació dels morats ha estat composta per la ministra d’Igualtat, Irene Montero; els secretaris d’Estat, Ione Belarra i Nacho Álvarez; el portaveu parlamentari, Pablo Echenique; el president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, i el diputat i secretari general del PCE, Enrique Santiago.