CERIMÒNIA DE TRASPÀS DE CARTERA

Iceta «Vull una Espanya forta en la seva unitat i orgullosa de la seva diversitat»

  • El nou ministre de Política Territorial reafirma el seu «compromís» amb la Constitució i la seva aposta per la «cogovernança» amb les autonomies

  • «Hi haurà curiositat per saber com aquest ministre estima Espanya», admet el líder del PSC

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El primer que ha dit aquest dimecres Miquel Iceta com a nou ministre de Política Territorial, després de saludar en totes les llengües cooficials de l’Estat, ha sigut això: «M’agrada Espanya com és. Diversa, plural i unida». Després de renunciar per voluntat pròpia el desembre passat a la candidatura del PSC en les eleccions del 14-F, l’encara líder dels socialistes catalans arriba al departament per gestionar la «cogovernança» amb les autonomies en un moment especialment delicat: amb gairebé totes reclamant al Govern central que assumeixi i aprovi mesures més dures davant les males dades d’aquesta tercera onada. 

Conscient que la seva trajectòria política al PSC i la seva aposta per la plurinacionalitat d’Espanya poden aixecar suspicàcies, també dins del socialisme, Iceta ha optat per referir-se directament a aquesta qüestió durant la cerimònia de traspàs de la cartera. «Hi haurà curiositat per saber com aquest ministre estima Espanya. Vull una Espanya forta en la seva unitat i orgullosa en la seva diversitat. No hi ha fortalesa més sòlida que la que neix del pacte», ha assenyalat, abans de reafirmar el seu «compromís amb la Constitució espanyola», que «va ser un profund acord entre espanyols i només pot i s’ha de millorar a través d’acords sòlids». I per rematar la idea, ha afegit: «No arribo aquí amb un programa propi». 

Els «deures» que li va posar Sánchez

Quan va comunicar dimarts passat els canvis al Govern, provocats per la sortida de Salvador Illa com a ministre de Sanitat per centrar-se en la candidatura als comicis catalans, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va encarregar a Iceta, un «home d’acord i de concòrdia», la «cooperació, col·laboració, coordinació i cogovernança» amb la resta d’administracions, especialment les autonomies. I dins d’aquestes, amb especial èmfasi a Catalunya. 

«Em va posar deures», ha recordat el ministre de Política Territorial. «La cogovernança és la manera d’entendre el Govern en un Estat complex. Aquest és el camí i serveix a tothom i per a tothom. Aquesta cooperació és la que garanteix el millor servei als ciutadans», ha assenyalat. 

Elogis a Illa abans del 14-F

Notícies relacionades

Iceta ha donat les gràcies als diversos ministres presents en l’acte. A la seva antecessora en el càrrec, Carolina Darias, que ara substituirà Illa a Sanitat. A altres predecessors en Política Territorial, com Meritxell Batet, Jordi Sevilla i Joaquín Almunia. A la seva família, esmentant la seva germana i la seva «tieta Rosa Mari», presents en aquesta cita, i recordant el seu oncle avi Luis Iceta, jugador i entrenador de futbol, mort el 1966. «Els Iceta ja hem donat un seleccionador nacional de futbol i ara un ministre», ha dit. 

I per acabar, a Illa. Malgrat reconèixer que li havien dit que s’havia d’anar «amb compte», perquè la campanya catalana està a punt de començar i el Govern en teoria ha de mantenir-se neutral en les seves actuacions, el nou ministre s’ha bolcat en l’elogi al candidat del PSC. «Ens ha ensenyat a tots com s’exerceix una funció pública en un moment extraordinàriament complex. Vull destacar el seu compromís amb la cooperació i la concòrdia», ha conclòs.