Aquesta setmana

El TC establirà el seu suport al Suprem amb el primer recurs contra la sentència del procés

  • La proposta de Conde-Pumpido, desestimatòria del recurs de Borràs, es tractarà dijous pel gran nombre d’assumptes

  • Els magistrats no tenen una posició unànime respecte a les multes imposades i la competència de l’alt tribunal

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El ple del Tribunal Constitucional resoldrà aquesta setmana el primer recurs dels interposats contra la sentència del procés: el de Meritxell Borràs, que el magistrat Cándido Conde-Pumpido proposa als seus companys rebutjar, cosa que establirà les bases del suport que el garant de la Constitució donarà a la resolució dictada l’octubre de 2019 pel Tribunal Suprem de cara als previsibles recursos que es presentaran després a Europa.

Fonts del Constitucional assenyalen a EL PERIÓDICO que, tot i que hi ha certa discrepància entre els 11 magistrats que actualment componen el seu ple, està previst que la ponència de Conde-Pumpido tiri endavant. La falta d’unanimitat es dona en dos aspectes clau del recurs d’empara presentada per Borràs contra la seva condemna per desobediència. Un és la quantia de la multa que se li va imposar i el seu càlcul i l’altra és sobre la competència del Suprem sobre els acusats.

Com ja va resoldre el Constitucional durant la instrucció, en la qual es van anar recorrent totes les decisions, el Tribunal Suprem va conservar la competència per jutjar els acusats, tot i que perdessin les seves responsabilitats en el Govern del fugit Carles Puigdemont amb l’aplicació del 155. I aquest serà el criteri que, tret de sorpresa majúscula, ratificarà al resoldre el recurs interposat per Borràs. Per a la seva decisió resulta irrellevant que la justícia belga rebutgés entregar l’exconseller de Cultura Lluís Puig per considerar que el Suprem no era competent per reclamar la seva entrega a Espanya.

Marcar el camí

Aquesta primera sentència, que no es preveu abans de dijous, a causa del gran nombre d’assumptes previstos per a aquest ple, té una gran rellevància, ja que es fixarà el criteri definitiu del Constitucional per resoldre els següents, començant pel de Carles Mundó, previst per al mes que ve, per arribar a l’estiu amb tots resolts.

Notícies relacionades

L’últim serà el del líder d’ERC Oriol Junqueras, condemnat a la pena més alta, de 13 anys de presó i que inclou més impugnacions que els dels seus companys.

Per complir aquest calendari s’ha de resoldre abans del ple del març la recusació que tots els condemnats, tret de Borràs i Mundó, van presentar contra el magistrat Antonio Narváez i que si es materialitza la renovació del terç de l’alt tribunal pendent pugui seguir-se endavant amb la feina ja avançada.