Atemptats de Barcelona i Cambrils

La fiscalia no té dubtes que les restes d’Alcanar són de l’imam Es Satty

  • Defensa les seves penes pel 17-A que Alcanar «va canviar el rumb dels esdeveniments»

  • Nega que Houli col·laborés amb la justícia, com argumenta la seva defensa, perquè només va començar a fer-ho després dels atropellaments

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La fiscal de l’Audiència Nacional Ana Noé ha defensat aquest dilluns davant el tribunal que jutja els atemptats del 17-A que mantingui la petició inicial de penes per als tres acusats, sense acusar-los pels assassinats que es van produir en els atropellaments de la Rambla i Cambrils, perquè l’explosió del 16 d’agost del 2017 al xalet d’Alcanar «va canviar el rumb dels esdeveniments», que es gestaven des que Abdelbaki Es Satty va arribar com a imam a Ripoll el 2015 i es va dedicar a adoctrinar els joves que van constituir la cèl·lula. Va morir a Alcanar, segons acrediten sense «cap dubte», ha dit Noé, els informes pericials realitzats a les restes cadavèriques «incompatibles amb la vida» que es van trobar a l’immoble.

La representant del ministeri públic s’ha remès a l’ordre de processament del jutge d’instrucció, així com a la interlocutòria de la Sala Penal, i l’ha confirmat per afirmar que ni Mohamed Houli Chemial ni Driss Oukabir poden ser acusats per les morts, perquè després de l’explosió dels explosius que preparaven per atemptar contra «monuments i llocs emblemàtics de Barcelona», com la Sagrada Família i el Camp Nou, es van improvisar els atropellaments pels supervivents.

Per això demana 41 anys de presó per al primer i 36 per al segon pels delictes d’integració en organització terrorista, fabricació i tinença d’explosius i estralls en grau de temptativa; per al tercer acusat, Said Ben Iazza, només demana vuit anys de presó per col·laboració.

En un informe molt estructurat, Noé ha anat punt per punt. Ha començat destacant la tasca dels Mossos fins a aconseguir localitzar i abatre l’autor de l’atemptat de la Rambla, Youness Abouyaaqoub, per passar a fer el mateix amb la col·laboració internacional de la Fiscalia francesa, belga, marroquina i nord-americana, així com l’FBI, per mirar de reconstruir viatges dels membres de la cèl·lula de Ripoll a aquests països.

Restes de l’imam

A continuació s’ha centrat a mirar de desmuntar els principals arguments de la defensa: Houli no va col·laborar amb la justícia, per això no mereix que se li apliqui cap atenuant. Fins després dels atropellaments de Barcelona i Cambrils, en la seva quarta declaració no va admetre que preparaven explosius per cometre atemptats, en una quantitat que es calcula d’entre 200 i 500 quilos, que es col·locaria a través de les 56 fundes de coixí que havien adquirit.

I aclarit això s’ha dedicat a les teories conspiranoiques: «No queda cap dubte que les restes són d’Abdelbaki Es Satty», ha assegurat. Així ho proven els informes pericials realitzats a Espanya a la seva vivenda i en un pot de refresc que es va trobar a la seva furgoneta amb les restes cadavèriques «incompatibles amb la vida», i amb l’ADN de la seva mare i la seva filla al Marroc, tot i que els experts d’aquest país no hagin viatjat a Espanya per ratificar els seus informes per la pandèmia.

Notícies relacionades

Respecte a les sospites deixades anar per una de les acusacions respecte que hagués fugit, perquè se l’havia vist a Sant Carles de la Ràpita, la fiscal ha explicat que es va perseguir una persona fins a Grècia i des d’allà va ser extradida a Bèlgica, on es va comprovar que no tenia cap relació amb els atemptats.

També ha recordat les diferents mostres d’ADN dels acusats trobats als vehicles utilitzats per la cèl·lula, cosa que els situa com a membres d’aquesta, tot i que després no participessin en els atropellaments, per això, a diferència de les acusacions populars que exerceixen l’Associació Víctimes del Terrorisme (AVT) i l’associació 11-M Afectats pel Terrorisme, no sol·licita per a ells cap pena pels assassinats comesos i que van intentar cometre a Barcelona i Cambrils.