Sánchez sobre el 14-F: «El canvi és Illa. Es pot retardar, però no impedir»

  • El líder socialista acusa a l’independentisme i la dreta d’«inventar-se trucs» per ajornar els comicis per «temor» del candidat del PSC

  • El president del Govern reivindica el «verdader exili» i emplena el seu discurs de dards contra Pablo Iglesias després de les últimes polèmiques

Sánchez sobre el 14-F: «El canvi és Illa. Es pot retardar, però no impedir»
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dissabte Pedro Sánchez ha mostrat, durant el comitè federal del PSOE celebrat a Barcelona, la seva absoluta confiança en el desenllaç de les eleccions catalanes, que en principi se celebraran el 14 de febrer: la victòria i posterior investidura com a president de Salvador Illa, candidat del PSC i encara ministre de Sanitat. Les enquestes, almenys les últimes, indiquen que el triomf del socialista català a les urnes és possible, malgrat que els pactes posteriors s’anticipen molt complicats. Però Sánchez no ha dubtat. Hi haurà «canvi», i es deixarà enrere més d’una dècada de mandats independentistes en la Generalitat.  

La possibilitat que els comicis tinguin lloc d’aquí a tres setmanes és cada vegada més a prop, després de la decisió del Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) de suspendre cautelarment l’ajornament, fins al 30 de maig, aprovat pel Govern amb el recolzament de tots els partits tret del PSC. Encara falta que els magistrats prenguin la seva decisió definitiva (s’han donat de temps fins al 8 de febrer, passat l’equador de la campanya), així que Sánchez no ha volgut donar per fet que les eleccions seran el 14-F, com sí que fan en privat els seus col·laboradors, però sí que ha acusat els rivals dels socialistes catalans d’inventar-se «trucs» per temor de l’empenta del ministre, que deixarà el Govern la setmana que ve. 

«Les dates són el de menys. L’important és el respecte a les regles democràtiques. És inútil que continuïn inventant trucs. El canvi es pot retardar, però no es pot impedir. I aquest canvi es diu Salvador Illa», ha dit Sánchez durant un comitè federal atípic. Pel seu enclavament: a Barcelona en lloc de Madrid, per donar recolzament al PSC. I pel seu format: telemàtic, amb molt pocs participants presencials. Entre ells, Miquel Iceta, líder del PSC, Illa i Sánchez. 

«En aquests mesos llargs, he sentit que la presència i proximitat d’Illa era sempre una garantia. El que garanteix el Salvador és treball i bona fe. És curiós. Des que es conegués la candidatura del Salvador, molts han parlat del ‘factor Illa’. Hi ha qui mira de quantificar-lo. Uns l’observen amb temor. Uns altres amb il·lusió. El Salvador és assenyat, treballador i intel·ligent. És un home bo», ha dit el president del Govern, que també ha dedicat diversos minuts a enaltir la «generositat» d’Iceta. 

El novembre passat, el primer secretari dels socialistes catalans va comunicar a Sánchez la seva intenció de deixar pas a Illa, en vista de la seva millor valoració en l’electorat. «Un dia es va presentar al meu despatx. ‘Mira, Pedro. Jo crec que soc un bon candidat. Però Catalunya necessita un bon president. I aquest president és el Salvador», ha recordat el líder del PSOE. 

Però tots dos, al costat del mateix Illa, es van comprometre a no dir res sobre el canvi planejat fins a finals d’any, negant en nombroses ocasions que hi hagués relleu en la candidatura, que va agafar per sorpresa els seus adversaris polítics a Catalunya. Per això, diuen els socialistes, han intentat retardar els comicis del 14 de febrer. Els independentistes, en canvi, argumenten que l’ajornament és gairebé obligat, a causa de les males dades en l’autonomia, que en les últimes 24 hores ha diagnosticat 3.809 nous contagis i ha sumat 70 morts. Segons el seu relat, el Govern ara es nega a avançar el toc de queda i estudiar un possible confinament, com demanen diversos territoris, també socialistes, per evitar quedar-se sense arguments en contra de la suspensió dels comicis catalans. 

Càrregues a Podem

Però Sánchez, en el seu discurs (llarg, de gairebé una hora), no només s’ha aturat a Catalunya. També ha parlat de la situació de la pandèmia, i ha mostrat el seu optimisme després de l’arribada de la vacuna. Del pròxim congrés del PSOE, que se celebrarà a l’octubre. I de la necessitat que Espanya aprofiti aquesta conjuntura difícil per iniciar la seva «transformació». El president també ha dedicat diversos dards al seu soci en el Govern, Pablo Iglesias. 

Notícies relacionades

Sobretot, per les polèmiques paraules que el vicepresident segon i líder de Podem va pronunciar fa uns dies a La Sexta, en què va considerar que la situació de Carles Puigdemont i la de l’exili republicà eren comparables. Primer, Sánchez ha reivindicat aquest exili. «Se’n van anar perquè defensaven la llei, la legalitat democràtica. Ho van donar tot, fins i tot la seva vida, per la llibertat. Són el fonament sobre el qual està construïda la nostra democràcia. Tenim un deute amb aquella gent», ha dit. I després, més endavant en la seva intervenció, quan ha recordat la gènesi del PSOE, ha dit: «Som un partit que ha sobreviscut a la persecució i a l’exili. Parlo del veritable exili».

L’altra càrrega contra Iglesias, a qui no ha citat, ha tingut a veure amb la posició tradicional del líder de Podem, basada a dibuixar un escenari en què són sempre els morats els que forcen el PSOE a prendre mesures ambicioses, veritablement d’esquerres. Sánchez li ha contestat així: «Som l’esquerra que aposta per la unitat de l’esquerra. Potser és una visió humil, però és un orgull poder dir-vos una cosa especial, tan senzilla com emocionant per a aquest militant: som l’esquerra i tots sabem el que això significa».