Comitè federal del PSOE a Barcelona

Illa es presenta com el candidat del «retrobament» després d’una dècada «endebades»

  • Iceta «El pròxim 14-F l’elecció és clara: o president Illa o més decadència»

Es llegeix en minuts

El ministre de Sanitat i candidat del PSC a les pròximes eleccions catalanes del 14 de febrer, Salvador Illa, s’ha presentat aquest dissabte com el presidenciable del «retrobament» per «girar full» a una dècada «endebades». Durant la seva intervenció en el comitè federal del PSOE, que se celebra a Barcelona, Illa ha assegurat que deixarà el seu càrrec al ministeri en els pròxims dies per dedicar-se «al 101%» a la campanya electoral.

El candidat socialista ha apostat per una Catalunya «sense revenges» perquè «ningú pot sentir-se orgullós del que ha succeït», pel que ha animat a convertir «el fàstic i l’embafament en acció i en energia». «Cal tornar a aixecar entre tots un enorme ‘nosaltres’ tan gran com Catalunya. Tornar a estimar-nos, escoltar-nos, trobar-nos», ha emfatitzat. «Seré el candidat de la gent que mai s’ha acostat a l’agrupació, de gent que fa temps que ens va deixar de votar, de gent que fins i tot mai ens ha votat. Seré el candidat de tota la gent que vol girar full», ha reblat.

Illa començarà la campanya electoral com el dirigent més ben valorat i el preferit per governar, segons el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). A la seva enquesta preelectoral confirmava l’‘efecte Salvador Illa’ i mostrava com la seva candidatura ha fet moure totes les fitxes del tauler català. Els socialistes es col·locaven al capdavant amb una intenció de vot del 23,9% i entre 30 i 35 escons al Parlament; seguits per ERC (20,6% i de 31 a 33 diputats) i Junts per Catalunya (12,5% i entre 20 i 27).

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha inaugurat el comitè federal amb un discurs lloant la figura d’Illa com a presidenciable davant un Govern «esgotat, totalment dividit i sense rumb». «Els catalans no mereixem aquesta desídia, aquesta inoperància, aquest desgovern. Tenim un Govern esgotat que vol que ens resignem a la seva incompetència i que ens enfonsem en la decadència», ha etzibat abans de rematar: «El pròxim 14-F l’elecció és clara: o president Illa o més decadència, més incompetència o tres quarts del mateix».

Et pot interesar

Torrent carrega contra Illa

El president del Parlament, Roger Torrent, ha retret a Illa «voler mantenir les eleccions sí o sí més enllà dels costos que puguin suposar» en l’àmbit sanitari per la pandèmia del coronavirus, cosa que, segons el seu parer, suposa anteposar els seus interessos electorals als sanitaris al veure que les enquestes l’afavoreixen. En una entrevista a Europa Press, ha retret al candidat del PSC haver-lo vist «a la tarda dient que hem de restringir la mobilitat i el mateix ministre quan fa de candidat a la nit insistint que s’han de mobilitzar cinc milions i mig de catalans» per anar a votar. «És profundament inquietant que un ministre de Sanitat, justament de Sanitat, anteposi els seus interessos partidistes i personals a la salut de la ciutadania», ha afirmat.