Després de la polèmica efemèride a Ferrol

Defensa ordena fomentar els «valors constitucionals» als centres docents militars

S’han de vigilar especialment en les ordres diàries, discursos, al·locucions, xerrades de motivació, conferències i pràctiques

La ministra de Defensa  Margarita Robles  preside el acto en memoria del teniente general Francisco Veguillas Elices  en la Sede del Ministerio  en Madrid (Espana)  a 4 de diciembre de 2020  El militar fue asesinado por la organizacion terrorista ETA en julio de 1994   04 DICIEMBRE 2020 DEFENSA HOMENAJE ASESINATO ETA  Eduardo Parra   Europa Press  04 12 2020

La ministra de Defensa Margarita Robles preside el acto en memoria del teniente general Francisco Veguillas Elices en la Sede del Ministerio en Madrid (Espana) a 4 de diciembre de 2020 El militar fue asesinado por la organizacion terrorista ETA en julio de 1994 04 DICIEMBRE 2020 DEFENSA HOMENAJE ASESINATO ETA Eduardo Parra Europa Press 04 12 2020 / Eduardo Parra

1
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Defensa ha dictat una ordre per promoure els valors constitucionals en tots els actes i publicacions dels centres docents militars, després de la polèmica generada per una efemèride de l’Escola Naval de l’Armada a Ferrol que recordava l’enfonsament el 1937 d’un submarí «de l’esquadra roja».

Aquest capítol es va saldar amb el cessament del cap d’Estudis de l’Escola Naval d’A Graña. L’efemèride «no permesa» que li va costar el lloc va ser publicada el dia 1 de gener i recordava com a principis de gener de 1937 l’«heroic» tinent de Vaixell José Lara y Dorda va enfonsar «el submarí de l’esquadra roja ‘C5’ al fracassar el seu «atrevit pla per apoderar-se del vaixell i passar amb ell a la flota nacional».

Aquest dilluns, el Butlletí Oficial de Defensa (BOD) publica una instrucció, a què ha tingut accés Europa Press, que remarca que tots els actes dels centres docents militars han d’estar «en consonància» amb els principis que proclama la Constitució, «especialment en allò relacionat amb la convivència democràtica i el respecte als valors que la inspiren».

A més, recorda que han d’estar subjectes a la llei de drets i deures dels membres de les Forces Armades, especialment en allò relacionat amb el principi de neutralitat política del militar, i evitar qualsevol ús o exhibició de simbologia «que vulneri les normes, els principis i valors constitucionals».

Ordres, discursos i pràctiques

Notícies relacionades

La instrucció apunta que aquests principis s’han de vigilar especialment en les ordres diàries, incloent-hi les efemèrides i referències a fets històrics, i totes les activitats de «cohesió i esperit de cos», com discursos, al·locucions, xerrades de motivació, conferències i pràctiques.

No és la primera vegada que una efemèride de les Forces Armades provoca una polèmica. Ja l’any 2017 l’Exèrcit de Terra va recordar el 18 de juliol «l’alçament civicomilitar» de l’any 1936. L’Exèrcit de Terra va decidir llavors la revisió de totes les entrades d’aquesta base de dades i la seva actualització per evitar episodis similars.