En clau Madrid

Espanya tensa i entre dues onades

  • El país es congela i evidencia noves urgències i polèmiques just quan els polítics preparaven altres batalles

  • La declaració de Madrid com a zona catastròfica, la gestió del ‘Filomena’ i la pujada de la llum, noves banderes del PP

  • El preu de l’electricitat enmig d’un temporal i una crisi sanitària torna a enfrontar Podem amb el PSOE

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

La política va al ralentí aquest començament d’any. Els nostres governants i parlamentaris no troben la manera de recuperar una anhelada normalitat a la seva agenda i tracten, simplement, d’esquivar la incertesa. Que si aquí confino uns territoris o tanco més comerços; que si allà presideixo un comitè de crisi de Protecció Civil o critico la gestió (l’aliena, és clar).

Som en una Espanya entre dues onades: la de fred, que ens ha (gairebé) obligat a tornar-nos a tancar i planteja nous desafiaments en un moment crític i la (tercera) de la devastadora pandèmia, amb unes xifres de contagi que continuen sent indigeribles.                             

 Això ni significa que no hi hagi plans de governança i oposició sobre la taula de totes les administracions i organitzacions. Haver-n’hi, n’hi ha. Per haver-hi, hi ha fins i tot projectes electorals a Catalunya i a les seus dels principals partits. Fins i tot hi ha pendent una remodelació en el Govern central que, hipotèticament (sí, hipotèticament, que amb Pedro Sánchez el factor sorpresa/risc sempre cotitza a l’alça), afectarà dos ministeris, incloent el que encara pilota el candidat socialista Salvador Illa.

Però... de sobte neva realitat i sorgeixen noves i urgents prioritats. Més incertesa sobre la incertesa a esquivar.

‘Filomena’, ¿catastròfic?  

El virus continua devorant salut i recursos, a més d’expectatives, malgrat l’esperança de les vacunes. I el ‘Filomena’, amb aires de fer història sobre la nostra gèlida i tensa esquena, amenaça d’afegir tensions especialment per als sanitaris i treballadors essencials. El temporal no s’ha acabat i es desplaça cap al nord-est del país. Prudència.

No serà fins a finals de la setmana que ve quan es pugui quantificar, fins on sigui quantificable, quin és el cost humà i econòmic real d’aquesta borrasca, tot i que ja hi ha qui amb uns càlculs preliminars considera que Madrid pot merèixer el tracte de zona catastròfica... atents a això.

Ha sigut l’alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida, que ha suggerit aquesta possibilitat. Ho ha fet amb bon to, entre trucada i reunió; entre compareixença i visita a alguna unitat d’ajuda en unes hores frenètiques per ell. No ha parat. No para. Evita (de moment) actuar com a portaveu del PP i se cenyeix al paper de regidor, agraint a l’Executiu de Sánchez la seva col·laboració i demanant, això sí, més efectius militars per poder desbloquejar la ciutat al més aviat possible.

Això, mentre la presidenta regional exercia aquesta vegada un paper més discret i el líder del seu partit, Pablo Casado, agafava la pala i treia la neu de la porta de centres sanitaris –així ho van fer saber els populars a la premsa facilitant imatges–.

Tot això no ha impedit que altres dirigents del PP hagin anat llançant, amb mitjana intensitat, dards al president Sánchez, a qui acusen d’haver estat desaparegut massa temps en aquesta crisi. Bé. Aquests dards de càrrecs intermedis s’aniran convertint, a partir d’aquest dilluns, en llances en mans dels caps del partit que ja preparen l’assetjament del Govern per la seva suposada mala gestió i falta de previsió davant el ‘Filomena’.

Les peticions de compareixences al Congrés (que ha ajornat la seva activitat almenys fins dimecres pels efectes del temporal) i les crítiques més altisonants s’obriran pas. Com la insistència a fer bandera de declarar a Madrid zona catastròfica una cosa que, almenys per ara, l’Executiu no veu necessària. Una altra polèmica servida.

Llum i ertos

Notícies relacionades

Tampoc es deslliurarà el Govern de l’ofensiva que li tenen preparada per la polèmica pujada de la llum i el gas, de què el fan responsable tant l’oposició com alguns dels seus socis parlamentaris. És una qüestió que cou la coalició d’esquerres, sobretot Podem, que tant va criticar Mariano Rajoy per afavorir la pobresa energètica amb les seves polítiques. Ara són d’altres els que pregunten al vicepresident Pablo Iglesias on són les mesures i les reformes per evitar que els més desfavorits passin fred o es quedin sense llum en una Espanya entre dues onades. 

Ell, a través del seu partit, culpa el PSOE d’haver posat el fre de mà en els canvis que són pertinents per evitar preus com els que s’estan donant actualment. Una altra disputa al cistell de disputes internes de l’Executiu... ¿el més positiu?. Sembla molt a prop l’acord amb els agents socials per prorrogar els ertos fins al maig. Ja és alguna cosa.