Camí de les urnes

Aragonès demana a JxCat, PDECat, comuns i CUP que aixequin els seus «vetos creuats»

  •  El president substitut crida a a abandonar «maximalismes» per construir un «front ampli»

  • Es fixa com a objectiu impulsar la recuperació «política, social i econòmica» de Catalunya

1
Es llegeix en minuts

El president en funcions i candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha emplaçat aquest diumenge JxCat, PDECat, els comuns i la CUP a superar els «vetos creuats» per formar un govern de «front ampli» després de les eleccions del 14-F. En un article publicat en la pàgina web d’ERC, Aragonès ha assenyalat que «és el moment de ser valents» i de liderar la recuperació «política, social i econòmica del país».

Aquesta proposta de «front ampli», que Aragonès ja va exposar el dia d’any nou, va d’acord «amb el moment social, econòmic i de fragmentació política» que viu Catalunya, segons ha assenyalat, tot i que algunes formacions ja ho van descartar en el seu moment.

«Són vetos creuats entre alguns dels partits que estic convençut que hauríem de tenir la capacitat d’asseure’ns junts en el Govern i arribar a tots els consensos possibles en la nova legislatura per assumir responsabilitats», ha apuntat el vicepresident del Govern.

Abandonar «maximalismes»

Per això, Aragonès ha assenyalat que tots els partits del «front ampli» hauran «d’abandonar les posicions maximalistes de sortida» per «trobar punts en comú que permetin grans acords de país».

No fer-ho, afirma el vicepresident català, seria «una gran irresponsabilitat»: «És l’hora del lideratge valent, tenaç i facilitador de solucions. Allunyem-nos del soroll i del càlcul de poc recorregut».

Els vetos a què es refereix el també vicepresident són els que apliquen els comuns a tot l’espai de la postconvergència, és a dir a JxCat i PDECat, i el d’aquest últim partit a la CUP.

Notícies relacionades

Precisament, la presidenciable del PDECat, Àngels Chacón, ha respost de manera immediata a Aragonès. L’exconsellera ha asseverat que la seva formació «no deixarà en mans d’un partit radical» el futur de Catalunya, amb referència a la CUP.

«Avui fa cinc anys un partit radical com la CUP decidia menysprear la voluntat democràtica de tots els seus electors, i va decidir que el president (Artur) Mas s’havia d’apartar de la política», ha apuntat Chacón, que ha insistit que no es tracta de «posar línies vermelles ni vetar arbitràriament», sinó de no deixar el país en mans d’un partit «radical».