Eleccions a Catalunya

Illa exhibeix la seva gestió de la Covid per forjar un Govern «dialogant» després del 14-F

  • El candidat del PSC es compromet a «agafar les regnes centrals de la política catalana» després de les eleccions

  • «La solució per a Catalunya depèn de tenir un president socialista a La Moncloa i un altre a la Generalitat», afirma

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Salvador Illa ‘torna a casa’ amb una carpeta de gestió sota del braç plena de fulls de serveis. Així ha presentat el PSC el seu candidat a les eleccions catalanes del 14 de febrer que ve aquest diumenge en el primer acte de precampanya emès de forma virtual des de la seu del carrer Pallars de Barcelona. Illa ha exhibit la seva capacitat de gestió i de diàleg per superar el «bloqueig» d’una Catalunya «estancada» pel procés entonant un discurs intercalant el català i el castellà en què ha desdenyat els «extrems» i ha carregat contra els «nacionalismes excloents». En definitiva, contra la «política de trinxeres» i el «fanatisme intolerant».

L’encara ministre de Sanitat s’ha compromès a «agafar les regnes centrals de la política catalana» per obrir una etapa de «consensos»: «Aquí s’ha confós la valentia amb la radicalitat, s’ha assenyalat per ‘traïdor’ els que han dit que s’ha de dialogar», ha dit en al·lusió als independentistes.

Illa ha apostat per una «etapa de retrobament sense bàndols ni blocs, reparadora i esperançadora», deixant enrere «el viatge al no-res» de deu anys de procés sobiranista i «sense haver de renunciar a ser espanyol o europeu».

El candidat socialista s’ha encomanat configurar un Govern «progressista, solidari i dialogant» si venç en la contesa electoral perquè, segons el seu parer, la solució per a Catalunya «depèn de tenir un president socialista a La Moncloa i un altre a la Generalitat». «Treballaré pel retrobament dels catalans, per recuperar la força i la unitat de Catalunya», ha promès.

De La Moncloa al Palau

«El PSC està en forma», ha afirmat, i ha celebrat que el partit estigui «unit». No ha escatimat elogis al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per cedir-li el testimoni, i al president del Govern, Pedro Sánchez, sobre qui ha assegurat que té un compromís «total» amb Catalunya i pel «retrobament». «Gestionar la resposta a aquesta pandèmia m’ha permès créixer com persona i veure la necessitat de fer una política útil, amb altura de mires, que busca acord i cooperació», ha afirmat agraït pel seu nomenament al capdavant de la cartera de Sanitat. «Hem d’aconseguir un Govern que tingui la mateixa voluntat d’acord que té Sánchez, qui té conviccions sòlides no té por de dialogar sobre res», ha dit.

Notícies relacionades

Illa ha recordat la seva dècada en la política municipal, la seva etapa com a alcalde de la Roca del Vallés, i ha reivindicat la gestió municipalista del PSC en sis de les quinze principals ciutats catalanes. També ha posat en relleu l’obra de l’expresident José Montilla al capdavant de la Generalitat i ha rendit homenatge a Ernest Lluch, «el millor ministre de Sanitat d’Espanya».

Iceta ha actuat com a teloner d’Illa amb grans elogis al ministre de Sanitat, un «polític de raça». Ha destacat la seva «tranquil·litat en els moments difícils, la seva serenitat i la seva fiabilitat» durant els pitjors moments de la pandèmia, però també la seva «capacitat d’anàlisi, rigor i diàleg i respecte per tothom, adversaris, institucions i llei». Amb Illa demostrem que no ens resignem a ser segons o tercers, volem guanyar. Anem a totes i estem en bones mans», ha acabat.