Camí de les urnes

El PDECat acusa Budó de mentir sobre el seu veto a la taula de partits

  • L’exvicepresidenta Ortega assenyala el puigdemontisme per boicotejar la seva força

  • Els hereus de CDC reclamen davant el conseller Solé (ERC) poder participar de l’òrgan

Artur Mas i la vicepresidenta del {Govern}, Joana Ortega, durant el ple del Parlament, aquest dimecres.

Artur Mas i la vicepresidenta del {Govern}, Joana Ortega, durant el ple del Parlament, aquest dimecres. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La lluita fratricida entre l’antiga coalició postconvergent s’enverina. El veto que Junts per Catalunya ha plantejat a la presència del PDECat a la taula de partits que ha de decidir si se celebren o no les eleccions del 14 de febrer ha aixecat en armes els successors de CDC. Aquest dimecres, l’exvicepresidenta del Govern, amb Artur Mas, Joana Ortega, aleshores número 2 de la llista del PDECat, han presentat una reclamació al conseller d’Acció Exterior i Relacions Institucionals, Bernat Solé (ERC), per haver sigut apartats de l’òrgan de partits. El número 3, Marc Castells, portaveu de la força, va acusar Meritxell Budó d’haver mentit el dia anterior en la roda de premsa de Govern.

«Que la consellera de Presidència s’informi perquè va dir que la mesa és de grups parlamentaris, i no de partits amb representació al Parlament, i això és fals», va assenyalar Castells davant la porta de la Conselleria d’Exteriors. El mateix alcalde d’Igualada va avançar que aniran a la mesa tot i que no estiguin convocats per posar en evidència el veto «injustificat» dels puigdemontistes. El protocol d’actuació de la conselleria marca específicament que si la taula es realitza «amb les eleccions convocades» haurà de comptar amb dos representants de «cada partit amb representació».

De fet, el grup parlamentari de Junts per Catalunya és la conseqüència de la coalició electoral entre el PDECat i l’extinta CDC. Per aquesta raó és el PDECat el que manté tots els drets respecte als espais públics de propaganda i la presència en els debats. I per aquesta mateixa raó, la plana major de Junts (que pren el nom del grup parlamentari després d’una maniobra sobre la propietat de la denominació que és als jutjats) es troba aquests dies ocupada en la recerca d’avals ciutadans que els permeti presentar-se als comicis. No obstant, i fins i tot sense els avals pertinents, Junts sí que és present a la taula.

Ortega en escena

Notícies relacionades

La presència d’Ortega, aquest dimarts, en la presentació de la reclamació no és fútil. Exconsellera de Governació, a més de número 2 d’Artur Mas al Govern, Ortega és una de les condemnades amb inhabilitació i multa pel procés participatiu del 9-N.

Ortega va assenyalar que «les grans decisions s’han de prendre a través de grans consensos, i la taula de partits té dos grans objectius, el primer la transparència i el segon és minimitzar comportaments de boicot». «Boicotejar el PDECat no és la millor manera de tenir present aquest principi», va afirmar, «ja que la pluralitat política s’ha de trobar en aquesta taula de partits i no es pot excloure de cap manera» un d’ells quan representa, a més, «una gran força al territori i té representació parlamentària».