Ignacio Aguado: «L’‘efecte capital’ no és la clau de l’economia de Madrid. Ho és des del segle XVI»

Vicepresident de la Comunitat de Madrid. Amb 37 anys, aquest membre de l’executiva de Cs ha sigut un dels més vehements en la defensa de la política fiscal de la regió que presideix Díaz Ayuso.

2
Es llegeix en minuts

ERC va pactar amb el Govern de Pedro Sánchez poc menys que vigilar la política fiscal de la Comunitat de Madrid. ¿És el millor regal que podien rebre PP i Cs, en clau electoral? Tot el que sigui que el model fiscal de Catalunya s’estengui a tot Espanya seria un error. El nostre model funciona i funciona millor que el català. Catalunya és la que més fa tributar la classe mitjana, d’entre 20.000 i 30.000 euros. I Madrid la que menys fa tributar les classes més humils. I tot i així recaptem més que en anys anteriors. I som els més solidaris. Dels 80.000 milions que recaptem, 60.000 van al fons de solidaritat interterritorial. No entenc aquesta obsessió d’ERC amb la CAM.

¿Compta Madrid amb un dòping econòmic merament per ser la capital de l’Estat? En forma, per exemple, de seus d’empreses que ni tenen origen en la CAM ni tan sols operen allà. Aquest plantejament és una fal·làcia. S’intenta criminalitzar la política fiscal de la CAM, quan el que fem és aplicar les normes vigents per a la resta d’Espanya. Allò que l’’efecte capital’ és determinant és fals. Madrid és capital des del segle XVI, però només des del 2018 superem Catalunya en PIB. Es criminalitza Madrid perquè hi ha altres gestors que no ho estan fent bé. Convido la Generalitat que ens imiti. 

En el passat, Cs es va caracteritzar per la denúncia de privilegis fiscals, fins i tot recollits per la Constitució, com els territoris forals. Ara clamen contra una possible harmonització fiscal. ¿Ha canviat Cs?  Sempre hem defensat l’harmonització fiscal. Però a la baixa, a la madrilenya. 

Sempre hem estat a favor de l’harmonització, però a la baixa. A la madrilenya.»

¿Creu que el votant de Cs pot estar desconcertat per passar de la dura oposició a Sánchez a allargar-li la mà per a, finalment, tornar a la robusta oposició? Aquest Govern és molt perjudicial per a Espanya. Però acabarà la legislatura. I davant això pots enfadar-te molt o ser patriota i tractar que el Govern del PSOE i Podem faci malbé el mínim possible a l’interès general.

Ha tingut els seus més i els seus menys amb la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, a compte de la pandèmia. ¿La segona onada ha durat més a Madrid del que hauria d’haver durat si s’hagués obrat d’una altra manera? Mai se sabrà. Hem aconseguit una cosa important, no haver de tancar-ho tot per guanyar aquesta segona batalla. Hem sigut capaços de controlar la pandèmia a nivell assistencial i a nivell econòmic. La dicotomia entre salut i economia és falsa, perquè van de la mà.

Notícies relacionades

¿La llei és igual per a tothom, però no tots som iguals davant la llei? [paraules de Díaz Ayuso referides al rei emèrit]. Estic d’acord amb la primera part. Tots som iguals davant la llei, també l’emèrit. Aquesta és la garantia d’un estat de dret. Una altra cosa és que darrere de tot això hi hagi una evident voluntat de l’esquerra per atacar la institució, la monarquia, i a Felip VI. Jo defenso el Rei i la Corona, és més important que mai pel missatge d’unitat que trasllada.

Les enquestes no somriuen a Cs a Catalunya... Cal continuar participant de la batalla intel·lectual contra el nacionalisme. Abans vèiem una Catalunya oberta, europea i cosmopolita que ja no hi és. Catalunya i Madrid han d’unir esforços, però sense la llosa del nacionalisme. La pandèmia ha suposat una plantofada de realitat per als identitaris.