Memòria històrica

Els Franco entreguen les claus del Pazo de Meirás

  • La família s’anticipa un dia a l’execució provisional que ordena que es retorni a l’Estat
  • Les administracions acorden obrir l’immoble al públic per «explicar la veritat» històrica
1
Es llegeix en minuts

La família deFrancisco Francoha dipositat al jutjat, per a la seva immediata entrega a l’Estat, totes les claus que donen accés alPazo de Meirás, la seva antiga residència estival a Sada (la Corunya). Els nets del dictador s’anticipen un dia a l’ordre del Jutjat de Primera Instància número 1 de la Corunya, que, després d’accedir a la sol·licitud de l’Advocacia de l’Estat, havia decretat, amb data 10 de desembre a les onze del matí, l’execució de la sentència provisional que ordena als hereus que torninAs Torres de Meirása l’Estat sense dret a percebre cap indemnització.

La representació legal de la família Franco ha anunciat que presentarà un recurs contra la interlocutòria que declara dipositari provisional del ‘pazo’ a l’Estat per poder retirar-ne els«objectes d’estricte ús personal»o que, per les seves característiques, «no aportin res a la significació del ‘pazo’ com abé d’interès cultural»i la retirada del qual «no comprometi els possibles usos definitius» de l’immoble en cas que es confirmi la sentència que ordena que es torni a l’Estat.

«Un nou relat»

En paral·lel, la vicepresidenta primera del Govern,Carmen Calvo, ha anunciat que el ‘pazo’ obrirà les portes al públic per «explicar la veritat» del pas de Franco per l’immoble amb perspectiva democràtica i també per reivindicar la figura de l’escriptoraEmilia Pardo Bazán.

Notícies relacionades

Calvo ha mantingut una reunió a la Delegació del Govern de Galícia, a la Corunya, amb el president de la Xunta,Alberto Núñez Feijóo, i la resta d’administracions implicades en l’entrega del recinte a Patrimoni de l’Estat, la Diputació de la Corunya i l’Ajuntament de Sada.

Els interlocutors han acordat col·laborar, cada un en les seves competències, amb aquest objectiu, i per això s’han emplaçat a mantenir diverses reunions per disposar l’immoble abans de la seva obertura al públic ja amb «un nou relat».