Camí de les urnes
Votants a la fuga
El convuls tauler polític català provoca transvasaments de vot, inversemblants fins fa poc
ERC es manté al capdavant i el PSC s’apropa a JxCat
Els catalans prioritzaran l’economia i la Covid sobre el procés a l’hora de votar
Els catalans prefereixen un Govern d’esquerres abans que independentista
El sondeig del GESOP, en 5 claus i 5 gràfics
El tauler polític català fa tant temps que està agitat que les fronteres clàssiques (i en molts casos, pètries) entre votants d’un partit i un altre són ja cosa del passat. Els electors migren de calador amb una facilitat sorprenent, empesos per la conjuntura econòmica, el grau d’ebullició política, la desafecció social i, ara també, les fuetades de la Covid.L’enquesta preelectoral del GESOP publicada diumenge per EL PERIÓDICOreflecteix uns transvasaments de vot molt previsibles, però també d’altres que fins fa poc eren inversemblants i que la Catalunya del procés està consolidant.
ERC
Comencem amb els dos socis del Govern, que es disputaran la victòria electoral amb permís del PSC. El sondeig mostra com ERC ha vist minvada la seva capacitat per atraure votants de JxCat, que és ara la formació que capta més electors procedents d’Esquerra. El 10,3% dels votants que van triar la papereta republicana en les eleccions del 2017 (un de cada 10) recolzarien ara Junts. No obstant, el partit d’Oriol Junqueras iPere Aragonèsnomés absorbiria el 7,4% dels afins a la marca deCarles PuigdemontiLaura Borràs.
L’elecció de Borràs com a presidenciable ha millorat lafidelitat de votde Junts (63,5%) respecte a l’anterior sondeig, del juliol passat. La dels republicans, en canvi, ha retrocedit (59,8%) i dos de cada 10 votants es declaren ara indecisos. Malgrat això, ERC atresora més capacitat per atraurevots transversals, és a dir, més enllà de les formacions sobiranistes. Rep recolzaments, per exemple, d’electors del PSC, comuns, CUP... i fins i tot de Ciutadans (4,6%).
JUNTS
Puigdemont i Borràs han de lluitar no només contra ERC, sinó també contra les seves pròpies escissions. La més important, elPDECat, amb prou feines li arrabassa de moment el 5,7% dels votants del 2017. Lleugerament més gran és la pèrdua de vots cap a ERC (7,4%), però la compensen atrapant un de cada 10 simpatitzants republicans. Si alguna cosa certifica que l’eix esquerra-dretaha quedat fulminat pel procés és que el 12,6% d’electors de l’anticapitalista CUP votarien ara Borràs. I un 2% dels qui van votar Puigdemont fa tres anys recolzarien ara els cupaires. És clar que qui té i reté, sempre té, i l’1% dels votants de Junts s’inclinarien avui pel PP.
El PDECat no consigna prou força com per entrar al Parlament, però ja aconsegueix captar el 5,7% dels votants de JxCat i, malgrat la moderació de la qual fan bandera els postconvergents, també el 2,5% dels simpatitzants de la CUP.
PSC
Els socialistes catalans estan en ratxa. A partir d’uns resultats molt discrets fa tres anys i amb l’assalt a la Moncloa pel mig,Miquel Icetaobtindria vots per la seva esquerra i per la dreta, traient el màxim partit del’enfonsament de Ciutadans. El PSC recull el 17,5% dels votants que van donar el triomf als taronges el 2017 i el 13,2% dels electors deCatalunya en Comú-Podem, la seva frontera més tradicional. També aprofita per atraure el 3,7% dels afins al PP i el 2% dels simpatitzants d’ERC. Les fugues de vot socialista cap aquests mateixos caladors són petites, tot i que dos de cada 10 votants continuen indecisos.
CS-PP-VOX
La formació que va guanyar les eleccions el 2017 es dessagna en totes les direccions. Només el 27% d’aquells votants de fa tres anys li garanteixen avui fidelitat. El 34% encara no sap si repetirà papereta. I entre els que tenen clar que no el tornaran a votar, el 17,5% migra al PSC; el 8,7%, a Vox, i el 8,2%, al PP. Més sorprenent és el lleu, però existent, transvasament de vot de Cs a ERC (4,6%). Si la debacle de Carlos Carrizosano és més acusada, almenys per ara, és perquè encara atrau un de cada 10 votants del PP, el 6% d’electors socialistes i (de nou, sorpresa) l’1,6% d’afins als comuns.
El PP és el segon partit que pateix més fugues de vot, amb només la meitat dels votants del 2017 disposats a repetir papereta al febrer. La principal fuita dels populars és clarament cap a Vox, que li ‘roba’ un de cada quatre electors. I un de cada 10 va en direcció a Cs. El 3,7% canvien el PP pel PSC. Quant a Vox, la seva irrupció en el Parlament es consolidaria sobre una quarta part dels votants del PP i el 8,7% dels de Cs.
COMUNS
Notícies relacionadesCatalunya en Comú-Podem reté gairebé dues terceres parts dels votants del 2017, però un de cada cinc està indecís. La principal fuga és cap al PSC (13,2%) i la dada més sorprenent és l’1,6% que migra a Ciutadans.
CUP
Els anticapitalistes registren la fidelitat de vot més alta (64%), però el 12,6% dels seus recolzaments ‘salten’ de l’esquerra a la dreta i se senten atrets per Puigdemont. Fins i tot un 2,5% es passaria a la moderació del PDECat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- MOBILITAT COMPARTIDA Territori estudia tres opcions per a l’estació d’autobusos a la Diagonal
- Col·lectius vulnerables a catalunya Els diagnòstics de discapacitat intel·lectual en nens es multipliquen
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- Demora en el cotxe elèctric La Generalitat injectarà més ajudes a Chery pel retard de la producció
- Arribada a Torrejón de Ardoz Defensa repatria 244 persones en dos vols
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- RESTAURACiÓ L’italià on començar la festa
- D’ORIGEN XINÈS On menjar ‘gyozas’ d’alt nivell a Barcelona
- MOSTRA 165 anys de la festa major d’Hostafrancs