Camí de les urnes

Les 5 claus de l’enquesta del GESOP sobre les eleccions catalanes 2021

  • Consulteu els resultats del sondeig complet

Enquesta eleccions Catalunya: ERC aguanta lenvit de Puigdemont

Enquesta eleccions Catalunya: ERC aguanta lenvit de Puigdemont

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si la pandèmia ho permet, els catalans votaran el pròxim 14 de febrer per decidir el futur Govern. A poc més de dos mesos per a aquests comicis, l’enquesta preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO dibuixa un panorama molt obert i marcat per la incertesa entorn de l’evolució del coronavirus. Aquestes són, en gràfics, les principals claus del sondeig, elaborat els dies 30 de novembre i 1 de desembre a partir de 801 entrevistes.

ERC continua ferm i el PSC s’acosta a JxCat

Tres forces polítiques es mouen en una forquilla de menys de 10 escons. ERC es manté en primera posició després de la inhabilitació de Quim Torra, l’‘ascens’ de Pere Aragonès a la presidència en funcions de la Generalitat i l’aval d’Esquerra als Pressupostos de l’Estat. Però enmig del duel independentista s’ha colat el PSC, que ha guanyat un punt des del juliol i es queda a només mig punt de Junts.

Nova majoria independentista

L’independentisme veuria reforçada la seva majoria tant en escons com en vots, tot i que sense arribar de nou al 50% de les paperetes. La suma d’ERC, JxCat, CUP i PDECat (que no obtindria representació en el Parlament) passaria de 70 a 71-74 diputats. En vots, aquestes quatre forces arribarien al 48,8%, un punt i mig més que en les últimes eleccions.

Iceta, president, preferit

El líder del PSC, Miquel Iceta, és el candidat preferit com a president de la Generalitat, per davant de Laura Borràs (Junts) i Pere Aragonès (Esquerra). La presidenciable de JxCat obté millor valoració que el seu homòleg republicà i actual president en funcions.

Pactes postelectorals

Amb aquests resultats, ERC podria continuar governant amb Junts, forjar un tripartit d’esquerres amb el PSC i els comuns o intentar la complexa tasca de governar en solitari mitjançant una geometria variable de pactes. Preguntats sobre aquestes opcions, els catalans prefereixen un Govern d’esquerres, integrat per sobiranistes i no sobiranistes que un de netament independentista.

La butxaca abans que la bandera

Gairebé la meitat dels catalans decidiran el sentit del seu vot després de valorar quina formació pot manejar millor l’economia, mentre que una tercera part elegirà la papereta en funció de la seva diligència en la gestió de la pandèmia i una altra tercera part prioritzarà el procés independentista.