Els governs de Catalunya, País Valencià, Navarra i La Rioja s’apugen el sou

La majoria d’administracions congelarà la paga dels seus alts càrrecs, inclòs l’Executiu central, que va rectificar l’anunci inicial

11 02 2020 Hemiciclo del Parlament de Catalunya durante una sesion plenaria  en Barcelona  Catalunya (Espana)  a 11 de febrero de 2020   POLITICA   David Zorrakino - Europa Press

11 02 2020 Hemiciclo del Parlament de Catalunya durante una sesion plenaria en Barcelona Catalunya (Espana) a 11 de febrero de 2020 POLITICA David Zorrakino - Europa Press / David Zorrakino - Europa Press

3
Es llegeix en minuts

Els governs socialistes delPaís Valencià, Navarra i La Rioja, a més del’Executiu de Catalunya i l’Ajuntament de València, deCompromís, són de les poques administracions de gran mida que han anunciat que sí que aplicaran una pujada salarial als seus alts càrrecs. Per la seva part, el Govern central va rectificar i va decidir finalmentcongelar els sous del cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, i els seus ministres.

Tot i que l’Executiu central va decidir apujar un0,9% el salari dels funcionarismalgrat la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus, molts governs autonòmics, locals i fins i tot diputats i senadors van renunciar a incrementar aquest percentatge en el seu salari.

Al contrari, els governs presidits per María Chivite (Navarra), Concha Andreu (La Rioja) i el consistori de València (Joan Ribó) sí que s’han aplicat aquesta pujada salarial del 0,9% contemplada en el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2021.

Segons ha defensat el Govern Foral de Navarra, l’evolució de les retribucions dels membres de l’Executiu està lligada a la del conjunt dels treballadors públics. En aquesta línia també s’ha expressat l’Executiu de La Rioja per reivindicar la pujada salarial del 0,9%.

L’Ajuntament de València, de Joan Ribó, aplicarà la pujada del 0,9% del sou a «absolutament tots els treballadors» del consistori. A més el primer regidor de Compromís creu que no aplicar aquesta mesura és «demagògia», després de la petició de la líder de l’oposició.

Catalunya i el País Valencià, un 2%

Per la seva part, la Generalitat Valenciana i Catalunya s’apugen el sou un 2%. En el cas del Govern deXimo Puigs’apliquen aquest percentatge que correspon al’increment de l’any passati que l’Executiu encara no s’havia aplicat. El que no s’apujarà el Consell serà el 0,9% projectat en els PGE.

Això sí, a Catalunya durant el mes de maig el president de la Generalitat en aquell moment, Quim Torra, ja va decretar la pujada del 2% en els salaris dels alts càrrecs del govern autonòmic, a més d’altres pujades retributives.

En plena primera onada de la pandèmia del coronavirus, el Parlament català va avalar el decret de la Generalitat en el qual s’incloïa aquesta pujada del 2% per als alts càrrecs i l’actualització de les pensions a expresidents de la Generalitat.

Rectificació inicial

En contra, l’Executiu de Pedro Sánchez i el govern de Castella-la Manxa, presidit per Emiliano García-Page, van decidir corregir els seus comptes per congelar els seus sous el 2021 després de preveure inicialment la pujada del 0,9% contemplada en els Pressupostos. Els dos governs ho han fet a través de diferents esmenes als comptes públics.

Segons l’esmena del Govern central registrada en el Congrés, la congelació afecta els membres del Consell de Ministres, però també el president del Consell d’Estat i el president del Consell Econòmic i Social (CES).

A Castella-la Manxa, el PSOE ha plantejat la congelació del sou del Govern autonòmic i dels 33 diputats autonòmics, a més dereduir en un 20% l’assignació dels partits políticsamb representació a la Cambra castellanomanxega –PSOE, PP i Cs–.

Totes les comunitats del PP se’l congelen

Notícies relacionades

En aquest moment, diverses comunitats autònomes i entitats locals es troben en plena redacció dels seus pressupostos, cosa que impedeix saber si finalment aplicaran també la congelació de les retribucions dels alts càrrecs del seu Govern. A més, moltes de les administracions esperen l’aprovació del projecte de PGE.

Això sí, tots els governs autonòmics presidits pel Partit Popular han avançat ja que renuncien a aquesta pujada salarial del 0,9%. També en moltes de les entitats locals en les quals governen han anunciat que es congelaran el sou, com ha sigut en el cas dels ajuntaments de Madrid, de José Luis Martínez Almeida, o el de Santander, de Gema Igual.