ERC trenca amb Demòcrates després de reunir-se amb ultres independentistes

Els republicans exigeixen la dimissió del vicepresident del Parlament, Josep Costa (JxCat), per participar en aquesta mateixa trobada

castella

castella

2
Es llegeix en minuts

ERCha decidit trencar el seu acord parlamentari ambDemòcrates de Catalunya, després que el partit participés en unareunió amb grups independentistes d’extrema dreta, i ha demanat als parlamentarisAntoni CastellàiTiton Laïllaque deixin la seva acta de diputat.

Així mateix, els republicans han demanat a Junts per Catalunya (JxCat) la dimissió del vicepresident primer del Parlament,Josep Costa, que també va participar en aquesta reunió, convocada per la plataformaDonec Perficiam, impulsada pels set membres del secretariat nacional de l’ANC que van dimitir al novembre, amb l’objectiu d’explorar les possibilitats de conformar unfront electoral unitari de l’independentisme partidari de la via unilateral.

En la trobada, celebrada dijous, van participar representants de l’Assemblea de Represaliats i Activistes, el Bloc Sobiranista Català, Demòcrates de Catalunya, Directe68, Força Catalunya, el Front Nacional de Catalunya i Solidaritat Catalana per la Independència, a més de Costa. 

Una reunió «intolerable»

La direcció d’ERC ha demanat explicacions a Demòcrates sobre aquesta trobada, però aquestes «no han sigut satisfactòries», de manera que aquest matí, segons ha informat, ha comunicat a la formació l’extinció de l’acord i li ha demanat que posi les seves actes de diputats a disposició o abandonin el grup parlamentari.

«Esquerra dona per trencada formalment la relació parlamentària», assenyala el partit en un comunicat, en què titlla d’«intolerable i vergonyosa» la reunió i avisa que no cedirà«amb qui fa el joc al feixisme i a l’extrema dreta, porti la bandera que porti».

Per això, ERC també demana a JxCat que actuï en el mateix sentit amb Josep Costa i n'exigeixi la dimissió.

Els republicans consideren que la presència de Costa, vicepresident primer del Parlament, en aquesta trobada «perjudica» la institució catalana, de manera que en reclamen la dimissió, «per tallar d’arrel qualsevol dubte de connivència amb el feixisme i l’extrema dreta».

ERC recorda que també estava convidada a participar en la trobada i va declinar fer-hoi remarca que «és i serà implacable amb aquells que comparteixin espais o banalitzin discursos xenòfobs i identitaris».

«Esquerra Republicana, amb gairebé 90 anys d’història, continuarà combatent i destruint el feixisme vingui d’on vingui», afirma la formació que coordinaPere Aragonès.

Costa es disculpa

La presència de Costa, un dels càrrecs principals de JxCat, en una reunió telemàtica en què van participar representants de diversos grups independentistes, incloses algunes forces minoritàries d’extrema dreta, dijous va desencadenar la polèmica. A la reunió no van acudir, malgrat estar-hi convidats, forces com ERC, la CUP o el PDECat, que van criticar la participació de Costa en la reunió.

Costa va demanar disculpes a JxCat i a la seva candidata a la presidència de la Generalitat,Laura Borràs, per si els podia «perjudicar» la seva presència en la reunió i va voler deixar clar que va participar a títol personal.

Notícies relacionades

Vist l’enrenou suscitat, Costa va donar explicacions des de Twitter: «Qualsevol que em conegui sap que no aniria mai a cap reunió amb ultres. Si ahir hagués sabut que hi serien, no m’hi hauria connectat. Si al principi hagués sentit qui eren els presents, m’hi hauria desconnectat. Hi vaig entrar de bona fe, com altra gent que em mereix tot el respecte».

Ahir, la plataforma Donec Perficiam, convocant de la reunió, va assegurar que no es va informar prèviament de qui assistiria a la cita i va convocar totes les forces independentistes a una nova trobada per al 9 de desembre.