ERC aconsegueix canvis en els Pressupostos gràcies a la dreta

Els comptes públics s'aprovaran aquest dijous amb el suport de 189 diputats

PP, Vox i Cs recolzen esmenes dels independentistes que redistribueixen més de 2.600 milions

El portavoz de ERC en el Congreso, Gabriel Rufián, interviene en el Congreso de los Diputados durante la segunda jornada del debate de los Presupuestos Generales para 2021, en Madrid (España), a 12 de noviembre de 2020. El Gobierno de coalición afronta desde ayer el primer examen parlamentario de su proyecto de PGE 2021, y lo hace con la tranquilidad de una mayoría más amplia que la de la investidura del presidente del Gobierno. La votación del proyecto se lleva a cabo hoy.

El portavoz de ERC en el Congreso, Gabriel Rufián, interviene en el Congreso de los Diputados durante la segunda jornada del debate de los Presupuestos Generales para 2021, en Madrid (España), a 12 de noviembre de 2020. El Gobierno de coalición afronta desde ayer el primer examen parlamentario de su proyecto de PGE 2021, y lo hace con la tranquilidad de una mayoría más amplia que la de la investidura del presidente del Gobierno. La votación del proyecto se lleva a cabo hoy. / EUROPA PRESS/E. Parra. POOL (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez aconseguirà aquest dijous el ‘sí’ del Congrés als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021. No serà l’aprovació definitiva –els comptes públics aniran al Senat i tornaran a la Cambra baixa a finals de desembre per a l’últim tràmit–, però la votació obre el camí del Govern de coalició cap a una legislatura de quatre anys de durada, sustentada pels socis de la investidura. Un d’aquests socis, ERC, va aconseguir introduir en l’últim moment alguns canvis en el projecte pressupostari sense el consens de l’Executiu i gràcies al suport del PPVoxCs i diversos partits minoritaris.  

Els Pressupostos, amb esmenes transaccionals pactades entre els dos partits del Govern i ERCPDECat o Nova Canàries, reflectiran també fins a 13 canvis que Esquerra ha aconseguit amb l’improbable recolzament de les formacions de la dreta, i davant el rebuig del PSOE Unides Podem. En total, les modificacions suposen redistribuir més de 2.600 milions d’euros, a més de diferents retocs en matèria impositiva.

Notícies relacionades

Entre les esmenes aprovades, els republicans catalans van incloure 370 milions d’euros a diverses partides per a l’educació de 0 a 3 anys, primària, secundària i la formació professional; 1.500 milions d’euros per a la recuperació de l’ocupació industrial; 566 milions més per a dependència; la limitació del conegut com a ‘impost al sucre’ perquè no s’apliqui a productes lactis edulcorats, i un fons de 275 milions d’euros per al transport públic municipal. Aquests canvis podrien revertir-se al seu pas pel Senat. No obstant, tret de sorpresa, el Govern no aconseguiria els recolzaments necessaris per a això a la Cambra alta. 

Aquest gir inesperat no posa en risc l’aprovació dels Pressupostos. Sánchez sortirà aquest dijous del Congrés amb el tràmit parlamentari encarrilat gràcies al recolzament d’ERC, el PNBEH Bildu,el PDECatMés PaísCompromísNova CanàriesPRC Terol Existeix. 189 diputats en total que permeten superar folgadament la majoria requerida de 176 escons.