ERC pacta amb el Govern una moratòria per als autònoms

Empreses i treballadors per compte propi podran ajornar les quotes de la Seguretat Social

Podem retira l'esmena 'antidesnonaments' després de l'entesa amb els socialistes

zentauroepp54754078 rufian sanchez200903113145

zentauroepp54754078 rufian sanchez200903113145 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Rosa María Sánchez

Els Pressupostos Generals de l’Estat rebran el vistiplau del Congrés dijous vinent. Fins aleshores, les negociacions entre el Govern i la resta de partits continua. Fins i tot amb aquells que ja han donat el seu ‘sí’ als comptes públics. Entre els últims acords, socialistes i morats han pactat amb ERC incloure en els comptes públics una moratòria en el pagament de les quotes a la Seguretat Social que podran sol·licitar empreses treballadors autònoms inclosos en qualsevol règim de la Seguretat Social, sempre que es trobin al corrent en les seves obligacions i no tinguessin cap altre ajornament en vigor.

L’esmena registrada per l’Executiu de coalició i els republicans catalans contempla que les empreses puguin sol·licitar la moratòria en les quotes la meritació de les quals tingui lloc entre els mesos de desembre del 2020 i febrer del 2021, un termini que s’amplia fins al març del 2021 per als treballadors autònoms. Segons el text, per als ajornaments s’aplicarà un interès del 0,5% i les quantitats ajornades s’amortitzaran mitjançant pagaments mensuals al llarg de 4 mesos per cada mensualitat sol·licitada.

A més, el PSOEUnides Podem i ERC  han negociat una partida pressupostària de 8 milions d’euros per a «projectes d’ajuda humanitària per a refugiats i asilats» que pilotarà la Secretaria d’Estat d’Afers Exteriors i per a Iberoamèrica i el Carib. Segons detallen, la meitat d’aquest pressupost (4 milions d’euros) els assumirà la Generalitat de Catalunya i l’altra meitat el Govern central.

Entre els recolzaments que encara mira d’obtenir l’Executiu hi ha el de Nova Canàries, amb qui s’han compromès, mitjançant una altra esmena transaccional, a transferir al Govern canari 100 milions d’euros pel Conveni de Col·laboració en matèria de carreteres.

Entesa a última hora

L’esmena que no tirarà endavant, ni tan sols es votarà, és la que van registrar fa dues setmanes Unides Podem, ERC i EH Bildu per prohibir els desnonaments. Els morats van retirar aquest dimarts aquesta iniciativa després de l’entesa amb el PSOE per paralitzar els llançaments i talls de subministraments de persones en situació de vulnerabilitat. Pablo Iglesias va assegurar dijous passat que es posarà en marxa una mesura en les pròximes setmanes.

Notícies relacionades

A EH Bildu assenyalen que la retirada de l’esmena busca no interferir en la negociació entre socialistes i morats d’aquest nou reial decret i «donar l’opció» a Unides Podem que continuï pressionant des de dins del Govern. No obstant, asseguren que tant el seu partit com ERC mantindran les esmenes pròpies relatives a desnonaments i que es votaran aquest dimarts. 

Es tanca així una de les polèmiques que ha tensat en les últimes setmanes al Govern de coalició que, llevat de sorpresa d’última hora, tancarà aquesta setmana amb el ‘sí’ del Congrés als Pressupostos per al 2021. Serà llavors quan els comptes públics passin al Senat, on el tràmit serà més senzill, per tornar a la Cambra baixa a finals de desembre per a la seva aprovació definitiva.