NEGOCIACIÓ COMPLICADA

El PP descarta la possibilitat de tancar un acord abans de Nadal per renovar el CGPJ

López, negociador dels populars, qüestiona que Sánchez comparteixi la visió independent de l'òrgan que té Campo

Els morats critiquen que el ministre de Justícia asseguri que hi ha un pacte «imminent», del qual no tenen coneixement

undefined54770973 el consejero de justicia  interior y v ctimas de la comunida200906134931

undefined54770973 el consejero de justicia interior y v ctimas de la comunida200906134931 / Ricardo Rubio

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha descartat la possibilitat de tancar un acord abans de Nadal amb el Govern per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En una entrevista a La Sexta, ha advertit que «prefereix» que aquest òrgan «segueixi com està» (caducat des de fa dos anys) a fer una «mala» negociació.

García Egea ha afirmat que el seu partit ha sigut «transparent» en aquest procés, posant a sobre de la taula tres condicions: deixar-ne fora Podem, avançar en la despolitització de la justícia i la retirada de la proposició de llei que van registrar en el Congrés el PSOE i Unides Podem parar rebaixar la majoria parlamentària per poder renovar el Consell sense el concurs del PP.

Al ser preguntat expressament si és probable que es tanqui un acord abans que s’acabi l’any, García Egea ha afirmat: «Ho descarto absolutament». Preguntat després si podria ser després de les catalanes, previstes per al 14 de febrer, no ho ha detallat i ha reiterat els tres requisits que exigeix el seu partit per portar a terme aquesta negociació, perquè «el Govern fins ara no ha complert cap de les condicions».

Hores abans, en una altra entrevista a Onda Cero, el secretari de Justícia i Administracions Públiques del PP i negociador en aquest assumpte, Enrique López, ha insistit que Unides Podem és el principal obstacle per a la renovació, perquè és una amenaça per a la Constitució. López ha deixat clar que l’absència dels de Pablo Iglesias és «necessària per salvaguardar la salut de les institucions». «Hi ha una part del Govern amenaçant la Constitució», ha afegit.

En aquesta línia, López ha assegurat que comparteix «una visió» amb el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, del que ha de ser la independència de l’òrgan, tot i que ha posat en dubte que això sigui compartit pel president del Govern, Pedro Sánchez.

Així, López ha insistit que ni tan sols l’excap de l’Executiu José Luis Rodríguez Zapatero va posar «en un risc tan alt en set anys» les institucions com Sánchez «en un any». «Només falta que Otegi reformi el Codi Penal. No podem jugar amb les coses de menjar», ha criticat.

Sense acord encara

A més, el dirigent popular ha deixat clar que l’acord per a la renovació del CGPJ anunciat per Campo en un esmorzar informatiu d’Europa Press «no existeix». «El que existeix és una voluntat d’arribar-hi, però no hi ha un acord ni va existir al 90% com va dir Sánchez al juliol», ha explicat.

Per ara, el PP continua a l’espera que Sánchez decideixi si vol «anar de la mà del PP en defensa de les institucions democràtiques o de la mà d’Iglesias, Rufián i Otegi». «En aquest segon camí», li ha advertit López, «no podrà comptar amb el PP», que té «molt clares les condicions» per avenir-se a l’acord. En aquest context, López ha dit que intueix la «bona voluntat» del ministre de Justícia, però que no és necessària atesa la seva presència en un Executiu que el PP no pot «evitar». «Les cauteles han de ser extremades», ha afirmat.

Finalment, el també conseller d’Interior, Justícia i Víctimes del Terrorisme de la Comunitat de Madrid ha negat haver parlat amb Campo dels noms dels vocals. «Si del que estem parlant són de les grans línies i que UP no hi sigui, no podem parlar de noms», ha conclòs.

Sense Iglesias

Notícies relacionades

Hores després de les paraules de López, els morats han entrat en la discussió, criticant als seus socis en el Govern que hagin anunciat un pacte «imminent» amb els populars sense la seva participació. El president del grup parlamentari d’Unides PodemJaume Asens, ha retret a Campo que esmentés aquest «presumpte pacte imminent» i ha demanat continuar amb la reforma del CGPJ que permetria rebaixar la majoria necessària per elegir-ne els membres i no haver de dependre dels de Pablo Casado.

«Nosaltres estem d’acord també amb el que han dit els tribunals europeus, les organitzacions internacionals, com Amnistia, Internacional o la majoria de catedràtics i juristes garantistes d’aquest país sobre la necessitat de reformar el delicte de sedició», ha sentenciat.