assassinat per ETA fa 20 anys

Bildu s'afegeix a l'homenatge del Congrés a Ernest Lluch

L'etarra Iñaki Krutxaga el va matar el 21 de novembre del 2000 disparant-li dos trets al cap

zentauroepp56044245 bildu ernest201130142114

zentauroepp56044245 bildu ernest201130142114 / J J Guillen

1
Es llegeix en minuts

Bildu s’ha sumat aquest dilluns a l’acte organitzat al Congrés en homenatge a l’exministre socialista Ernest Lluch, qui va ser assassinat per la banda criminal ETA fa ara 20 anys. En l’acte hi ha sigut present la portaveu del grup de Bildu, Mertxe Aizpurua.

L’acte, presidit per la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, del PSC, com l’homenatjat, ha sigut organitzat en col·laboració amb la Fundació Ernest Lluch. L’esdeveniment s’ha celebrat a la sala del Congrés que porta el nom de l’exministre.

A més d’altres ministres de Sanitat com la popular Ana Pastor, ara vicepresidenta segona la Cambra baixa, o l’actual titular, Salvador Illa, també del PSC, en homenatge ha comptat amb la presència d’Enric Lluch, nebot de l’homenatjat. Hi ha hagut presència de dirigents de tots els grups parlamentaris, incloent-hi Adriana Lastra (PSOE), José Ignacio Echániz (PP) Iván Espinosa de los Montero (Vox), Sofía Castañón (Podem), Mikel Legarda (PNB), Gabriel Rufián (ERC), i l’esmentada Aizpurua, d’EH Bildu.

Un llegat de pau

Lluch va ser diputat de les Corts Constituents i, després de ser elegit el 1979 com a diputat per Girona, va exercir com a portaveu del grup parlamentari dels socialistes catalans al Congrés, quan el PSC comptava amb grup propi a la Cambra. Felipe González el va anomenar ministre de Sanitat i Consum en el seu primer Govern, el del 1982, i va ser al lloc fins al 1986, després de posar en marxa la Llei General de Sanitat. Després de deixar el Govern va tornar a la docència en la Càtedra d’Història de Doctrines Econòmiques de la Universitat Central de Barcelona.

Notícies relacionades

Va ser membre de l’organització pacifista Elkarri i defensor del diàleg per aconseguir la pacificació del País Basc. El membre d’ETA Iñaki Krutxaga el va matar el 21 de novembre del 2000 disparant-li dos trets al cap al garatge del seu domicili de Barcelona.

Una de les seves filles, Rosa Lluch, que va ser candidata d’En Comú Podem al Senat en les generals del novembre del 2019 tot i que no va aconseguir escó, ha denunciat, coincidint amb l’aniversari de l’assassinat del seu pare, la «utilització política» de les víctimes del terrorisme.

Temes:

EH Bildu