ÀUDIOS DE L'ACARAMENT

Jorge Fernández Díaz, al seu exnúmero dos: «M'has dit idiota integral, cabró, miserable...

En l'acarament de tots dos davant el jutge, el moment de més tensió han sigut els insults que l'exsecretari d'Estat ha dirigit al que va ser el seu cap

Martínez explica que «va protocolitzar» davant notari els missatges al sentir que se l'identificava com «el maquinador» de la Kitchen

zentauroepp55662452 fernandez diaz201030094941

zentauroepp55662452 fernandez diaz201030094941 / Victor Lerena

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Ni l’exministre Jorge Fernández Díaz ni qui era el seu número dos en Interior, Francisco Martínez, volien mirar-se a la cara durant l’acarament a què els ha sotmès el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón. Potser miraven d’evitar la tensió que han viscut quan, després d’una hora de diligència, en la qual només han coincidit que cap no havia sentit parlar de l’operació Kitchen en el ministeri, el polític del PP ha recriminat a qui havia sigut el seu subordinat tots els insults que li havia dirigit des del 2017, segons consta en la gravació de la diligència a què ha tingut accés EL PERIODICO. 

«Per a mi ha sigut dolorós», diu Fernández Díaz, al recordar la recopilació policial que la Unitat d’Assumptes Interns de la Policia havia fet de tots els insults que havia rebut. «Els epítets que des de l’any 2017 em dirigeixes, que ja sé que són privats. L’últim és d’ahir i va sortir en premsa. Em vas dir idiota integral per haver dit que jo no gestionava els fons reservats. M’has dit cabró, m’has dit fill de puta, m’has dit miserable juntament amb Mariano Rajoy i Soraya Sáez de Santamaría, m’has dit badoc amb diferents persones, des de Pino [amb referència al llavors director adjunt operatiu] fins a García Castaño [pel comissari també imputat que va assenyalar a Martínez]. Per tant, no hi havia gaire afecte de tu cap a mi», es queixa.

whatsapp-video-2020-11-25-at-184154 / periodico

Segons l’exministre, Martínez l’insultava molt abans que ell declarés en una entrevista, el juny de 2019, que s’havia assabentat de la Kitchen per la premsa. El jutge, que ha hagut de demanar a Fernández Díaz que es tranquil·litzés, ha intentat evitar que anessin a més en la tirallonga d’improperis i els ha recordat que la seva relació personal no era objecte de l’acarament.

L’exsecretari d’Estat ha rebatut qui ha definit com «el seu amic i el seu cap» dient que si hagués sigut així no hauria anat a Barcelona a ajudar-lo a preparar la compareixença que va tenir al Parlament i ha justificat que portés els missatges de Fernández Díaz al notari explicant que es va sentir assenyalat com el «maquinador» del dispositiu il·legal.

«Un tema menor del 2013»

Martínez ha explicat que, quan encara no estava imputat, va decidir portar al notari els missatges en els quals Fernández Díaz li encarregava preguntar per Sergio Ríos, el xòfer de l’extresorer del PP Luis Bárcenas, que va col·laborar en el seu espionatge a canvi de 2.000 euros dels fons reservats. Ha explicat que per això va preguntar per ell al llavors número dos de la Policia, Eugenio Pino, tot i que no recordava si li havia indicat que es tractava d’una petició del ministre.

Segons l’exsecretari d’Estat, si Fernández Díaz hagués dit que no recordava que li havia fet aquest encàrrec, ho hauria entès, per tractar-se d’un «tema menor» del 2013. Però el que no comprenia és que digués que se n’havia assabentat per la premsa i que s’assenyalés a ell «com a maquinador» d’un dispositiu il·legal. Es va sentir abandonat i va optar per acudir a un amic seu, notari de Maó, com a mecanisme de defensa, no amb intenció d’incriminar l’exministre, ha argumentat.

«Encantat de veure l’informe»

Notícies relacionades

Fernández Díaz ha negat l’autoria dels missatges, perquè ell, a diferència dels seus fills, no utilitza la «k» a l’escriure i ignorava que ‘cecilios’ s’utilitzés per referir-se als membres del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). Martínez va ser molt taxatiu: «És completament fals que no sàpigues que a la gent del CNI se’ls diu els ‘cecilios’», li ha etzibat i s’ha regirat recriminant a l’exministre que l’acusés de ser «un ‘hacker’ o un falsificador» a l’afirmar que havia manipulat els missatges. 

En aquest punt el to de l’ex número dos d’Interior ha arribat a ser jocós al dir a Fernández Díaz que estaria «encantat de veure» l’informe pericial que segons ell demostrava que els missatges no eren seus. Fins i tot s’ha interessat pel mètode seguit per fer-lo, ja que el pèrit no havia pogut comptar amb el seu telèfon, però tampoc amb el de l’exministre, perquè, segons havia assegurat al jutge, l’havia canviat i ja no el tenia en el seu poder.