'CAS PALAU DE LA MÚSICA'

Gemma Montull no entrarà al final a la presó

L'Audiència de Barcelona confirma la seva decisió de suspendre l'execució de la condemna de quatre anys de presó

L'exresponsable del Palau de la Música haurà de fer treballs per a la comunitat i no delinquir de nou

zentauroepp55583947 16 06 2017 gemma montull en el juicio del caso palau  politi201025152949

zentauroepp55583947 16 06 2017 gemma montull en el juicio del caso palau politi201025152949 / POOL

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

L’exdirectora financera del Palau de la Música, Gemma Montull, no ingressarà finalment a la presó per complir la pena de quatre anys imposada pel saqueig de l’entitat cultural i el finançament il·legal de CDC. La Secció 10 de l’Audiència de Barcelona ha desestimat els recursos de la fiscalia i l’acusació particular contra la suspensió de l’execució de la condemna i, per tant, la filla de Jordi Montull, ex número dos del Palau en l’època de Fèlix Millet, seguirà en llibertat a canvi de realitzar treballs per a la comunitat, pagar 500 euros durant cinc anys per cobrir les indemnitzacions i no reincidir.

Montull va ser condemnada a quatre anys de presó per malversació, tràfic d’influènciesblanqueig de capitals. L’octubre passat, l’Audiència de Barcelona va suspendre el seu ingrés a la presó, amb un vot particular en contra, argumentant que les tres penes imposades per separat no superen els dos anys, que no és «reu habitual» i que era la primera vegada que se la condemna.

Les acusacions hi van recórrer i als seus escrits adduïen la gravetat dels fets pels quals va ser condemnada Montull, el seu «nul» esforç per tornar les sumes desviades i el fet que la processada hagi ocultat al tribunal que cobra lloguers de tres immobles arrendats. Contra aquest criteri, l’Audiència ha mantingut la seva decisió de suspendre la pena de presó, però adverteix Gemma Montull que pot revocar-li la mesura si «facilita informació inexacta o insuficient sobre el parador de béns o objectes de béns embargats» i del seu patrimoni, o si incompleix els compromisos de pagaments mensuals (500 euros) que ha de dipositar en concepte de responsabilitat civil.

Precisió del tribunal

Notícies relacionades

Els magistrats afirmen, a més, que les penes de presó imposades a Montull «no són de caràcter greu, perquè cap d’aquestes i tampoc sumades són superiors a cinc anys de presó» i recorden que el que s’executa són les condemnes, no els delictes, per molt que les acusacions «al·ludeixin de forma insistent» a la gravetat dels fets comesos.

En aquest sentit, el tribunal remarca que en el judici del ‘cas Palau’ –en què l’exresponsable de l’entitat Jordi Montull va acceptar delatar CDC a canvi d’una rebaixa de la condemna per a la seva filla Gemma– la fiscalia «va sol·licitar penes substancialment inferiors a les imposades pel tribunal», al considerar-la còmplice dels delictes que es jutjaven. «Aquesta qualificació no va ser assumida pel tribunal, i va ser condemnada com a cooperadora necessària», afegeix la interlocutòria de l’Audiència.