CAMÍ DE LES URNES

El PSC proposa una reforma del finançament i de la Constitució

El programa socialista manté l'aposta federal però admet que no es podrà aplicar «si no se supera la polarització» actual

GRAF5991. BARCELONA, 06/02/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (4d), el secretario general del PSC, Miquel Iceta (4i), y el ministro de Sanidad, Salvador Illa (3i), entre otros durante su reunión de este jueves en Barcelona. EFE/ Enric Fontcuberta

GRAF5991. BARCELONA, 06/02/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (4d), el secretario general del PSC, Miquel Iceta (4i), y el ministro de Sanidad, Salvador Illa (3i), entre otros durante su reunión de este jueves en Barcelona. EFE/ Enric Fontcuberta / Enric Fontcuberta (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSC proposarà en el seu programa electoral dels comicis catalans previstos el 14 de febrer una reforma del finançament autonòmic, amb una «hisenda federal», i de la Constitució per convertir Espanya en un Estat federal.

Així consta en la proposta de programa del PSC de cara a les eleccions, que s’ha fet públic aquest divendres i que ha recollit Europa Press, tot i que encara s’ha de sotmetre a debat entre la militància per rebre aportacions i s’aprovarà definitivament al gener.

El primer eix del document es titula ‘Europa, Espanya i Catalunya unides en la diversitat i ben governades: cogovernança federal’, en què planteja les seves propostes per superar el procés independentista.

Superar els enfrontaments

«És hora d’iniciar un procés de superació dels enfrontaments, de la política de la cadira buida i de l’agreujament infinit», remarca el text del programa, i per això recolzen el diàleg que defensa el Govern central i avançar cap a un model federal.

Així, aposta per aprofundir en la millora de l’autogovern a través de la taula de diàleg entre la Generalitat i el Govern sobre el conflicte català, i millorar el sistema de finançament autonòmic a partir d’una hisenda federal que ofereixi un «nou model de finançament que comparteixi de forma justa i equitativa els ingressos tributaris que es generen en el conjunt d’Espanya».

El PSC manté en el seu programa la proposta per reformar la Constitució per convertir Espanya en un Estat federal, tot i que al document reconeix que «si no se supera la polarització política present, aquesta reforma no podrà implementar-se en l’escenari actual».

Salut com a prioritat

El segon eix se centra en l’enfortiment dels serveis públics i l’estat del benestar, i situa la salut com a prioritat en vista de la pandèmia del coronavirus.

En aquest sentit, es compromet a destinar com a mínim el 25% del pressupost de Salut a l’atenció primària, a garantir la transparència en la gestió del coronavirus i a promoure un «pacte per la salut que incorpori les forces polítiques i els agents econòmics i socials, les organitzacions professionals i les entitats socials i veïnals».

En aquest apartat també s’inclouen mesures en educació, en cultura, vivenda, esport i serveis socials, entre les quals incorporen propostes per fer front a l’impacte que han rebut aquests sectors per la Covid-19.

Polítiques feministes

El tercer eix és el de polítiques feministes i per a la igualtat, en què els socialistes es comprometen a incorporar la perspectiva de gènere en totes les polítiques públiques i fer un pacte català contra la violència masclista, mentre que el quart se centra en la transició ecològica justa i la lluita contra el canvi climàtic per elaborar un «nou acord verd de Catalunya (2020-2030)» i treballar per reduir el 55% de les emissions de CO2 el 2030.

Notícies relacionades

El programa també inclou un eix sobre el dret a la feina i la protecció social, un dels aspectes més afectats per la pandèmia, en el qual advoquen per reformar l’Estatut dels Treballadors i la llei d’ocupació, i aprovar en els primers sis mesos del Govern l’«Agenda per la bona feina i les noves oportunitats».

L’últim eix planteja mesures sobre coneixement, innovació i indústria, que busca enfortir les universitats i la recerca.