ENTREVISTA

Damià Calvet: «Vull que Puigdemont encapçali la llista de JxCat»

El conseller, candidat a les primàries, defensa la «confrontació intel·ligent» i acusa el PDECat d'haver-se «separat del camí de l'1-O»

Afirma que, malgrat les baralles internes, el Govern ha fet un «immens treball» per lluitar contra la pandèmia

videodamiacalvet / periodico

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller Damià Calvet (Vilanova, 1968) es presenta a les primàries per convertir-se en el presidenciable de JxCat. El 28 i 29 de novembre s’enfrontarà a les urnes al desconegut Jordi Ferrés i a la portaveu de la formació en el Congrés, Laura Borràs, que ha rebutjat ser entrevistada per aquest diari.

L’anunci de la seva candidatura es va rodar a les vies de tren que van servir per promocionar el referèndum. ¿Què significa continuar el mandat de l’1-O si l’objectiu de la independència no es va aconseguir?

Cada moment té el seu relat. Efectivament, abans de l’1 d’octubre del 2017 el món sobiranista es va marcar unes fites i un calendari molt clars. Vam avançar fins on vam poder. Ara fem una nova proposta per a una generació que aprofiti la gran victòria democràtica de l’independentisme de l’1-O i continuï amb noves victòries que ens portin a la independència.

¿Està disposat a posar en marxa la «confrontació intel·ligent» que demana Puigdemont?

La confrontació és inevitable, és consubstancial a la democràcia. Quan ens presentem a unes eleccions estem confrontant idees i els ciutadans decideixen amb el vot. No només passa amb la política: en les eleccions del Barça es confrontaran models, igual que en una comunitat de veïns. La confrontació ha de ser present sempre, però no pot ser estèril, sinó intel·ligent. Aquí entra el concepte de les victòries que sumin en aquest procés cap a la independència.

Damià Calvet, aquest divendres, durant l’entrevista. / JORDI COTRINA

Els mitjans veuen favorita Laura Borràs.

Té molta personalitat i molta gent la segueix. Jo segurament soc menys conegut, però amb una trajectòria executiva que, a nivell de JxCat i de les institucions, es coneix bé. Poso en relleu aquesta trajectòria i la poso al servei d’un altre dels objectius de les primàries: enfortir JxCat.

Es presenta amb l’aval, entre altres, de Jordi Turull i Josep Rull, que van estar molt lligats a CDC i al PDECat. ¿Que li va semblar la ruptura amb el PDECat?

Em va fer mal. Hi ha molta gent amb qui fa molts anys que compartim una manera de pensar en el país. I, des del 2017, aquest espai s’ha presentat com a JxCat al Congrés, al Senat, a les municipals, a les europees... Qui s’ha separat del camí de l’1-O i del lideratge de Puigdemont és el PDECat.

Les enquestes diuen que després de les eleccions s’hauran de tornar a entendre amb ERC. ¿Si vostè guanya les primàries, es podria obrir alguna altra opció per governar?

Jo vull que hi hagi una majoria independentista al Parlament i al Govern. La millor manera d’aconseguir-ho és una coalició postelectoral entre JxCat i ERC. És imprescindible que l’independentisme estigui en el Govern i la millor manera de garantir una majoria independentista és que JxCat guanyi. Si es donen altres circumstàncies, és possible que no s’expliqui amb la participació de JxCat. Jo em veig capaç de sumar energies positives entorn de l’independentisme, però també entorn de qui avui estrictament no se sent atret per l’independentisme però vol un país de primera i vol l’amnistia.

«Qui s’ha separat del camí de l’1-O i del lideratge de Puigdemont és el PDECat»

¿Què li sembla la imatge que ha donat el Govern a l’última baralla interna, la de les filtracions?

No ens hem agradat a nosaltres mateixos, per això hem demanat disculpes. És conseqüència de les nostres limitacions. Som un Govern de coalició, sense majoria al Parlament. Hi ha molta tensió i la gent està patint. Però crec que les filtracions no poden ocultar l’immens treball que estem fent des de molts departaments per afrontar la pandèmia. Hem presentat un paquet de mesures que ens faran cuidar la gent des d’un punt de vista sanitari però també econòmic. El pla de reobertura és fruit d’un treball ingent de molts departaments.

Notícies relacionades

Puigdemont no serà candidat a president. ¿A vostè li agradaria que, malgrat això, fos el cap de llista de JxCat per Barcelona?

M’agradaria que encapçalés la llista per Barcelona, per descomptat. Perquè JxCat va ser idea de Puigdemont, és qui la lidera des del 2017 i l’hem elegit president. A mi em fa molta il·lusió presentar-me a aquestes primàries i a les eleccions com a candidat efectiu i ser president per aplicar el meu full de ruta, però encara em fa més il·lusió que el president Puigdemont encapçali la llista de JxCat.