SENTÈNCIA DEL CONSTITUCIONAL

El TC avala la 'llei mordassa', llevat que fa a la gravació d'agents de la Policia

El Constitucional avala les devolucions en calent i que se sancionin les reunions davant el Congrés o el Senat

La sentència, que es coneixerà en els pròxims dies, no ha rebut el recolzament de dos magistrats del ple

La vicepresidenta primera del Gobierno, Carmen Calvo; y el presidente del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, a su llegada a la presentación de la obra ’Los derechos constitucionales. Un paseo por El Prado’ en la Sede del Tribunal Constitucional, Madrid, (España), a 14 de octubre de 2020.

La vicepresidenta primera del Gobierno, Carmen Calvo; y el presidente del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, a su llegada a la presentación de la obra ’Los derechos constitucionales. Un paseo por El Prado’ en la Sede del Tribunal Constitucional, Madrid, (España), a 14 de octubre de 2020. / Eduardo Parra (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional ha avalat la constitucionalitat de la llei de protecció de la seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa, inclosos els seus punts més polèmics, com les devolucions en calent o les sancions en mobilitzacions davant el Congrés. L’únic que no ha passat el filtre del tribunal de garanties és la sanció per l’«ús no autoritzat d’imatges o dades d’autoritats o membres de les forces i cossos de seguretat de l’Estat», al considerar-ho una censura prèvia vetada per la Constitució.

La sentència, que es coneixerà en els pròxims dies i no ha sigut recolzada pels magistrats Cándido Comte-Pumpido i María Luisa Balaguer, rebutja la resta d’impugnacions que van interposar el 2015 tot l’arc parlamentari d’esquerres. La sentència declara la inconstitucionalitat i anul·la l’incís «no autoritzat» de l’ús d’imatges de policies i guàrdies civils, perquè fa dependre la seva difusió del plàcet del poder públic.

Interpretació constitucional

La resta d’aquest article és constitucional si s’interpreta que perquè es pugui apreciar infracció greu cal que la publicació o difusió sigui «il·lícita» i inclogui les dades de la vida privada, clau per determinar si preval o no el dret a la informació.

La qualificació com a infracció lleu de l’«incompliment de les restriccions de circulació per als vianants [...] quan provoquin alteracions menors» passa el filtre si tenen certa entitat. I també ho fa l’ocupació d’un immoble en contra de la voluntat del seu propietari quan no sigui constitutiva d’infracció penal, mentre no sigui desproporcionat, perquè es va fer contra la voluntat del titular d’un dret real.

Entrades d’immigrants

Quant als drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social, el TC entén la llei conforme a la Constitució sempre que s’apliqui a les entrades individualitzades, amb ple control judicial i en compliment de les obligacions internacionals.

La sentència recorda que el règim especial de Ceuta i Melilla de rebuig en frontera dels estrangers que intentin entrar il·legalment és conforme a la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans, que va declarar que la seva finalitat és «restablir immediatament la legalitat transgredida per l’intent per part de les persones estrangeres de creuar irregularment aquesta frontera concreta». 

Aquest rebuig, continua el TC, s’ha de fer amb les garanties que a les persones estrangeres reconeixen els acords i tractats internacionals, ratificats per Espanya, i que es presti especial atenció a les persones especialment vulnerables (menors d’edat, embarassades i gent gran).

Veto a envoltar el Congrés

Notícies relacionades

El tribunal també avala la tipificació com a infracció greu de la pertorbació de la seguretat ciutadana per reunions o manifestacions davant el Congrés, el Senat o les assemblees legislatives autonòmiques, tot i que aquestes institucions no estiguin reunides.

Això «s’orienta a evitar que s’impedeixi el normal funcionament de l’òrgan parlamentari en les seves diferents formes i composicions o produeixi una desconsideració del símbol vinculat a les seus parlamentàries», afirma la sentència, que també dona el vistiplau als registres policials corporals per garantir la seguretat ciutadana.