JUDICI DELS ATEMPTATS DEL 17-A

Els mossos que van abatre Abouyaaqoub: «Només esperàvem que fes detonar el detonador i moriríem»

Un agent atropellat per l'autor de l'atropellament de la Rambla: «No ho podré oblidar. S'adreçava cap a nosaltres somrient»

Un altre policia admet que trets contra el terrorista van impactar al recolzacaps d'un altre conductor: «Va tenir molta sort»

mossos / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost del 2017 es va centrar aquest dijous en la fugida de l’autor de l’atropellament de la Rambla, Younes Abouyaaqoub, fins que va ser abatut uns dies després a Subirats, per dos agents que van explicar com els va cridar en àrab «Al·là és gran» i va anar corrent cap a ells, ignorant les seves advertències d’aturar-se. «Només esperava que detonés el detonador i moriríem», va declarar un d’ells.

La testifical de la setena sessió del judici es va fer en ordre cronològic. Els primers a comparèixer van ser els mossos que Abouyaaqoub va atropellar amb el vehicle de Pau Pérez, que havia matat a la zona de la universitat, on és fàcil aparcar si resideixes fora de Barcelona. «Va arribar allà a una hora que no havia d’haver arribat i es va creuar amb qui no s’havia d’haver creuat», va simplificar el mosso encarregat d’analitzar el seu cotxe on es va trobar el seu cos.

En aquest vehicle Abouyaaqoub va fugir de la ciutat i no va dubtar a arrossegar el primer control policial que va trobar. Un dels mossos que va resultar ferit en aquell moment va declarar davant el tribunal: «No ho podré oblidar. Era una persona que es dirigia a nosaltres somrient [...]. Arran dels atemptats va sortir a tot arreu i reconec el somriure com el d’ell sens cap dubte».

A preguntes del president del tribunal, Alfonso Guevara, el mosso al capdavant de la inspecció del vehicle de Pérez va explicar que en el seu informe es va referir també a un altre cotxe, perquè va resultar tocat pels trets dels agents que miraven de neutralitzar a Abouyaaqoub. El magistrat es va interessar per un dels impactes que va tocar el recolzacaps del conductor. «Va tenir molta sort, senyoria», va concedir el policia. 

Estrès posttraumàtic

La sessió pràcticament va acabar amb els agents de la unitat de seguretat ciutadana de Vilafranca del Penedès als quals van enviar Subirats a comprovar si la persona que havia sigut vista per la zona amb camisa blava i pantalons taronges era Abouyaaqoub. Tots dos van quedar en xoc i pateixen estrès posttraumàtic després d’abatre’l. Els dos van pensar que accionaria el detonador que portava a una mà i que moririen o quedarien «mutilats».

El primer va explicar com «feia cas omís» de les seves advertències i feia com si es cobrís amb «un escut invisible» amb una mà i en l’altra es veia una cosa que va interpretar com «un detonador». «Avançava cap a nosaltres i corria fent esses i vam començar a disparar. Continuava corrent i ja hi va haver un moment que a 10, 12 metres, va caure a terra. Jo vaig fer un canvi de carregador i em vaig quedar apuntant i es va reincorporar i vaig tornar a disparar dues o tres vegades més i va caure a una distància com la que estan vostès», va explicar visiblement afectat.

Notícies relacionades

«Només esperava que fes detonar el detonador i que explotés i moriríem. Tot i així no podia aixecar-me», va declarar. Tant ell com els seus companys es van quedar paralitzats, «en xoc», fins que van arribar més companys i els van portar a una zona de seguretat per comprovar si hi havia explosius.

El judici continuarà dilluns vinent amb més agents que van participar en diferents moments de la investigació.