JUDICI DELS ATEMPTATS DEL 17-A

Mossos i bombers ferits a Alcanar reclamen ser víctimes del terrorisme

Un mosso assenyala la Rambla com el punt d'inflexió per vincular el xalet i una altra furgoneta abandonada a Cambrils

El president del tribunal rebaixa el to de les seves intervencions i els advocats troben caramels a l'arribar al judici

undefined39716463 gra060 alcanar  tarragona  17 08 2017   una persona ha falle180809210430

undefined39716463 gra060 alcanar tarragona 17 08 2017 una persona ha falle180809210430 / Jaume Sellart

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El judici dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d’agost del 2017 s’ha centrat en la sessió d’aquest dimarts en el xalet d’Alcanar on els terroristes preparaven els explosius. En concret, en l’explosió que es va produir poc abans de l’atropellament de la Rambla, quan la runa estava sent examinada per mossos i bombers per trobar-hi víctimes i pistes que permetessin esbrinar què havia passat a l’immoble la nit anterior. Encara s’ignorava que els terroristes havien estat preparant allà explosius i que aquests havien explotat i havien trencat els plans originals de la cèl·lula terrorista.

Un dels agents ha declarat que, fins que no es va trobar el passaport del principal acusat, Mohamed Houli Chemlal, a la furgoneta que havia comès l’atropellament de la Rambla, no es va relacionar Alcanar amb els atemptats. Houli va ser l’únic supervivent de l’explosió, en la qual va morir el considerat cervell de la cèl·lula, l’imam Abdelbaki es-Satty, i un altre terrorista.

Segons aquest mosso, aquest passaport va ser també clau per relacionar una furgoneta abandonada després d’un accident de trànsit menor a Cambrils. Es va comprovar que l’havia llogat Mohamed Hichamy, que també apareixia com a propietari d’una motocicleta trobada al costat del xalet d’Alcanar.

Reclamar una indemnització

A més de detallar el que van trobar entre les ruïnes, com ara documentació personal d’Es-Satty i 107 bombones de butà, els agents i bombers han explicat al tribunal les ferides que van patir. Alguns d’ells han manifestat que havien sigut declarats víctimes del terrorisme i, per això, indemnitzats almenys en part. D’altres no han aconseguit que se’ls reconegui aquesta condició i, per això, reclamen per les ferides sofertes i les seqüeles que encara pateixen.

Un d’ells, que va necessitar fins i tot ser ingressat després de l’explosió accidental que es va produir mentre inspeccionaven la runa, ha explicat que també el seu fill, que tenia 10 anys quan va succeir tot, ha sigut declarat víctima del terrorisme i que tots dos estan en tractament per l’estrès que els va generar.

Caramels

L’anècdota de la jornada s’ha produït abans d’iniciar-se la sessió, quan els advocats han trobat sobre les taules que ocupen en estrades uns caramels, que alguns han interpretat com un gest per part del president del tribunal, Alfonso Guevara, per reconduir la seva relació després d’una primera setmana tan tensa que va provocar la queixa del Consell de l’Advocacia Catalana.

Notícies relacionades

Aquest dimarts, la Comissió de Defensa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha demanat, fins i tot, al Consell General del Poder Judicial que actués disciplinàriament contra el magistrat per haver enviat «a les escombraries» uns escrits extemporanis presentats pels lletrats, entre aquests, un informe pericial que qüestiona la mort d’Es-Satty.

A més del detall dels caramels, Guevara ha mostrat durant tota la sessió una paciència poc habitual en ell, fins i tot quan ha frenat les preguntes de la defensa de Houli en relació amb l’actuació dels Mossos a Alcanar, al fer-li veure sense necessitat d’elevar el to que aquestes preguntes només tenien sentit si la qüestionava.