CAMÍ DE LES URNES

Puigdemont medita encapçalar la llista de JxCat sense ser presidenciable

L'expresident ha de decidir quina posició de la candidatura ocuparà

Borràs, Calvet i el desconegut Ferrés competiran en les primàries

zentauroepp55208498 grafcat2369  cornell  del terri  girona   01 10 2020   el ex201004183604

zentauroepp55208498 grafcat2369 cornell del terri girona 01 10 2020 el ex201004183604 / David Borrat

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Carles Puigdemont va anunciar la setmana passada que no serà el candidat de JxCat a la Generalitat en les eleccions catalanes, però això no significa que no pugui encapçalar la llista. L’enrevessat reglament de les primàries del partit li permet en principi ocupar si ho desitja el número u de la candidatura per Barcelona, que és el que sempre ha ocupat l’aspirant a la Generalitat de cada força política, però l’expresident podria innovar també en aquest àmbit.

La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, s’ha negat aquest dilluns en reiterades ocasions a respondre si Puigdemont ocupa aquest número u. «No em toca a mi avançar quina és la seva voluntat. No entrarem en hipòtesis sobre què farà i què no farà», ha dit Artadi. Ell ja va dir que serà a la llista, però no en quina posició.

L’expresident, que viu a Bèlgica des de fa tres anys, continua sent el principal actiu electoral de JxCat, i el seu líder indiscutible. Per això, i tot i que ja ha assumit que no serà el pròxim president de la Generalitat –perquè per intentar-ho hauria de tornar a Espanya, on li espera una ordre de detenció–, no renunciarà a «jugar fort» i tenir un «paper important» en les eleccions que en principi se celebraran el 14 de febrer.

100 avals

De moment, tres candidats competiran en les primàries per convertir-se en el presidenciable de JxCat. Són la portaveu al Congrés i exconsellera Laura Borràs, el conseller Damià Calvet i el militant molt més desconegut Jordi Ferrés Valcarce. Els tres han aconseguit els 100 avals que se’ls requerien, i el resultat es coneixerà el 29 de novembre.

Notícies relacionades

En teoria, l’article 13 del reglament de les primàries estableix que, després d’aquesta primera votació, una segona urna ha de decidir els llocs de les llistes que van immediatament darrere del presidenciable. Puigdemont podria competir per aquesta via si el que vol és encapçalar la candidatura per Girona, com també s’ha especulat. Però, si vol ser número u per Barcelona, encara li queda l’article 17, que atorga a l’executiva un marge de maniobra per modificar les posicions.

«Puigdemont sempre ha volgut sortir en primera persona a explicar quina és la seva voluntat. Té el recolzament de tota l’executiva i la militància per tenir un rol i continuar liderant el nostre partit. El reglament no diu res sobre qui ha de ser número u a Barcelona», ha insistit Artadi per deixar clar que la direcció li posarà les coses fàcils a l’expresident. «Es tornarà a pronunciar, no s’ha manifestat en cap sentit. Quan ell decideixi quin paper vol tenir ho expressarà», ha afegit.