EL CATALÀ A LES AULES

JxCat rebutjarà l'esmena d'ERC que blinda la immersió lingüística

El PP recorrerà la 'llei Celaá' al Constitucional si el Govern central elimina la referència que diu que el castellà ha de ser vehicular

zentauroepp54928339 santa coloma de gramenet 14 09 2020 vuelta al cole regreso a201009194027

zentauroepp54928339 santa coloma de gramenet 14 09 2020 vuelta al cole regreso a201009194027 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El blindatge de la immersió lingüística a les aules catalanes ha posat en peu de guerra la dreta i ha propiciat l’enèsima discrepància entre ERC i JxCat. Els republicans van pactar amb el PSOE i Unides Podem l’esmena que retira de la nova llei d’educació, l’anomenada ‘llei Celaá’, la menció explícita al castellà com a única llengua vehicular de l’ensenyament. No obstant, aquesta modificació no és suficient per als postconvergents, que han anunciat aquest dimecres el seu vot en contra.

El diputat de JxCat en el Congrés Sergi Miquel ha avançat que s’oposaran a l’esmena transaccional que garantirà que les llengües cooficials i el castellà tinguin les mateixes competències, a l’entendre que va en contra de la immersió lingüística a Catalunya perquè permet al Ministeri d’Educació, «via reial decret», restablir percentatges «òptims» sobre l’ús del castellà o català a les escoles. Segons Junts, el redactat acordat per ERC amb els grups que recolzen el Govern «suavitza» el veto a la immersió de la llei vigent, la ‘llei Wert’, però no la deroga. Per això, JxCat mantindrà la seva esmena alternativa de supressió.

Després d’escoltar les paraules de Miquel, la diputada d’ERC al Congrés Montserrat Bassa ha acusat els seus socis de Govern de llançar «falsedats» sobre l’esmena pactada, que, segons la seva opinió, «blinda» la immersió lingüística. I ha desvinculat aquesta iniciativa de tota negociació sobre els Pressupostos del 2021. No obstant, l’esmena es votarà 24 hores abans que Esquerra confirmi si presenta o no esmena a la totalitat als comptes del Govern. En cas de no fer-ho, deixaria molt aplanada per a l’Executiu de Pedro Sánchez la primera votació del projecte, la setmana vinent.

Notícies relacionades

Per la seva part, el PP ha deixat clar que recorrerà al Tribunal Constitucional la nova llei «si el Govern i els seus socis nacionalistes exclouen el castellà com a llengua vehicular i liquiden la llibertat educativa contra la concertada», segons ha anunciat el líder conservador, Pablo Casado, a Twitter. «Sánchez pretén mantenir-se en el poder negociant el futur dels nostres fills», ha assenyalat en aquesta xarxa social.

Una batalla encara més gran ha promès plantar Ciutadans amb aquesta llei. Els taronges asseguren que acudiran al Tribunal Constitucional, a la Unió Europea, al Defensor del Poble i a l’Alta Inspecció educativa davant els «atropellaments» d’un Govern al qual, no obstant, Inés Arrimadas diu que continuarà «allargant la mà» per «salvar vides i llocs de treball».