OPERACIÓ VOLHOV

Aragonès nega favors del Govern a Vendrell i Madí

Cs demana la dimissió de Vergés i la consellera afirma que està «molt tranquil·la» per la seva gestió

Dur intercanvi entre el president en funcions i Carrizosa, a qui acusa de «fer el pallasso»

zentauroepp55298688 aragones201007135325

zentauroepp55298688 aragones201007135325 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Només Ciutadans ha entrat al joc de l’operació Volhov i de les presumptes corrupteles d’alguns dels seus imputats amb el Govern al Parlament. L’Executiu, i singularment ERC, sobre la qual pengen les principals sospites per les relacions orgàniques que, fa una dècada, va mantenir un dels imputats, Xavier Vendrell, amb el partit (exsecretari d’Organització i exconseller), ha oposat una estudiada estratègia de rèplica, fonamentada en la falta de legitimitat i de veracitat de l’operació policial, començant per l’investigador de la causa, el tinent coronel de la Guàrdia Civil, Daniel Baena.

La defensa ha tingut el seu punt àlgid, no obstant, en la resposta que Pere Aragonès ha donat, no a Carlos Carrizosa, sinó a Miquel Iceta. Aquest, exquisit en les formes, s’ha limitat a recollir informació sense prejutjar la veracitat del que el sumari Volhov insinua i, en alguns casos, afirma. El vicepresident en funcions de presidència ha aprofitat l’ajut del socialista per afirmar, de manera taxativa, que ni hi ha hagut un comitè de crisi «paral·lel» al mateix Govern que hagi gestionat la pandèmia ni s’ha atorgat cap contracte a cap dels imputats en l’operació Volhov, és a dir, ni a Vendrell ni a David Madí.

No hi ha hagut, doncs, requalificacions a Cabrera de Mar, ni ampliacions de concert educatiu per a un centre de Sant Joan Despí ni, encara menys, atorgament d’un contracte de subministrament de tests de la Conselleria de Salut, entre altres raons perquè aquest va ser revocat. I ho va ser abans del dinar que va mantenir Vendrell amb la titular del departament. Tot això ha dit saber-ho Aragonès després d'haver reclamat informació a les diferents conselleries afectades.

Ja llançat, el republicà va qualificar l’operació policial «de suma de conjectures» que contenen múltiples «llacunes», i que suposa «una violació al secret de les telecomunicacions perquè s’utilitzen converses que no tenen res a veure amb la investigació, sinó per alimentar la xafarderia política». Va afegir que el Govern preveu portar davant la justícia aquesta «mala praxi policial».

La sessió de control ha viscut moments de tensió, especialment entre el Govern i Ciutadans. Aquests han titllat de «sangoneres» Vendrell i la resta d’imputats. Aragonès, en la seva resposta, i davant la gesticulació evident amb què Carlos Carrizosa seguia la intervenció del vicepresident, li ha etzibat que estava fent «el pallasso».

I és que Ciutadans, i en menor mesura, de manera més cautelosa, el PP, com era obvi i preceptiu, es van llançar sobre les converses en les quals Vendrell explica les pressions exercides sobre diferents departaments per obtenir prebendes per als seus negocis.

Dimissió i tranquil·litat

També hi va haver múltiples referències a l’operació, en la sessió de control als consellers, especialment de Ciutadans. En algunes, fins i tot, es va reclamar la dimissió de la consellera de Salut, Alba Vergés. Aquesta, no obstant, ha manifestat estar «molt tranquil·la» i ha assenyalat que el sumari de Volhov és per si mateix una gran falsedat.

‘Ha completat’ la resposta d’ERC la portaveu del partit, Marta Vilalta, acusant el Govern de dedicar-se «a l’espionatge polític», per divulgar converses privades, en comptes de centrar-se en la gestió de la pandèmia. L’objectiu, ha dit, «és debilitar l’independentisme». La consellera de Justícia, Ester Capella, en resposta a Vilalta, ha qualificat d’«impròpia d’una democràcia» l’operació policial de la setmana passada.

Notícies relacionades

 Posteriorment, en la compareixença d’Aragonès per donar compte de la gestió de la Covid, Carrizosa ha tornat a la càrrega per insinuar que «potser és difícil aconseguir documentació» del que ell considera «manipulacions» demostrades. «És un desvergonyiment que els treu tot el crèdit», ha asseverat.

Pel líder de Ciutadans, a Pere Aragonès «se li està posant cara de convergent», perquè, segons la seva opinió, ERC és el mateix de sempre, el mateix que l’antiga CDC. «Nosaltres som la Catalunya que no fica la mà a la caixs», ha exclamat.