Operació Voloh

Madí, sobre els cessaments de Buch i Chacón: «Torra és una cabra boja»

En un àudio gravat per la Guàrdia Civil, l'exdirigent de CDC revela que el president va fer fora els dos consellers a canvi de deixar que l'inhabilitessin

zentauroepp55731164 28 10 2020 el expresidente de la generalitat quim torra   ca201104173416

zentauroepp55731164 28 10 2020 el expresidente de la generalitat quim torra ca201104173416 / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
J. Regué / G. Sànchez / J. G. Albalat

La remodelació del Govern que va provocar la sortida d’Àngels Chacón,  Miquel Buch i Mariàngela Vilallonga, orquestrada pel llavors president, Quim Torra, poques setmanes abans de la seva inhabilitació va enervar l’exdirigent de CDC David Madí. «[Torra] No està preparat, li va gran, no entén que és un home accidental, que no té legitimitat, i una cabra boja que ara va per lliure», va etzibar en una conversa telefònica que consta en el sumari de l’operació Volhov, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Madí comparteix el seu enuig en una trucada el mateix dia que es van executar els canvis, el 3 de setembre a la tarda, amb l’empresari i president de la Fira de Barcelona, Pau Relat, que li truca per transmetre-li el «malestar generalitzat del món empresarial» davant la defenestració de Chacón. Madí afirma que darrere del cessament hi ha el desacord sobre el calendari electoral, perquè Torra «volia fer eleccions ja» i a Carles Puigdemont no li convenia accelerar els terminis, pendent de la constitució de Junts i amb l’esperança d’escurçar distàncies amb ERC en les enquestes.

L’exdirigent de CDC relata com van collar Torra per evitar que premés el botó electoral: «Llavors, que no, que no, que les has de fer, t’has de sacrificar, has de deixar que t’inhabilitin i guanyar temps. I, finalment, es veu que cedeix, però a canvi els diu: ‘Molt bé, doncs, em quedo quatre o cinc mesos més, però vull fer un canvi de Govern’».

041120 escuchaspaurelat3 16 9 elperiodico / periodico

Madí explica a Relat que ha «enviat un missatge» al secretari general de Junts, Jordi Sànchez, per queixar-se pel relleu: «Em sembla absolutament impresentable. [Sànchez] M’ha enviat un contramissatge a través de la seva intermediària en què em diu: ‘Que sàpigues que Torra va per lliure, jo això ho he intentat evitar, i que no hi estem d’acord’».

«A Interior ha passat el mateix. El paio ha dit: per al que em queda al convent, em cago a dins», prossegueix Madí, en al·lusió al cessament fulminant de Buch, amb el qual Torra havia mantingut durs enfrontaments arran de les actuacions dels Mossos d’Esquadra per contenir les manifestacions independentistes violentes. Chacón es va enfrontar amb el president quan aquest va mirar d’impulsar, juntament amb el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, una reforma de la llei catalana de cambres que perjudicava els empresaris no independentistes. Per a l’exdirigent, Torra «se’ls carrega [a Buch i a Chacón] perquè li han portat la contrària o no li han deixat fer les seves burrades».

«Tota la classe empresarial que estava seguint Junts, avui ha desconnectat», inquireix Relat. Una cosa davant la qual Madí assenteix: «Era una certa garantia d’interlocució [..] ¿Què vols que et digui? Això de Torra... és una cabra boja i ara va per lliure».

Notícies relacionades

«No sé si al final és la llista que volia Torra o Puigdemont», apunta Madí i afirma que Torra preferia Laura Borràs a Cultura i com a portaveu del Govern i afegeix que «els altres dos, Àngels Ponsa i Ramon Tremosa, no són PDECat són Convergència pura i pura, pujolista». «I crec que ha de ser el mateix que amb Buch», afegeix.

Madí va dirigir la primera campanya electoral de Tremosa per a les eleccions europees i defineix l’actual conseller com un «academicoteòric que no treballa, que és gandul».