CONSELL FISCAL

Un dels fiscals que investiga Villarejo queda fora d'Anticorrupció

Ignacio Stampa no obté cap recolzament del Consell Fiscal i no aconsegueix plaça a la fiscalia especial

Zaragoza perd la direcció del Penal del Suprem, malgrat comptar amb el suport de l'Associació de Fiscals

zentauroepp54817337 rey fiscal200907132457

zentauroepp54817337 rey fiscal200907132457 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Un dels dos fiscals que investiga des del 2017 l’excomissari José Manuel Villarejo, Ignacio Stampa, quedarà fora de la Fiscalia Anticorrupció, al no haver sigut proposat per a una de les nou places vacants en l’òrgan per la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, després que no rebés cap recolzament del Consell Fiscal, informen fonts fiscals.

Stampa treballava en la Fiscalia Especial en situació de comissió de serveis, igual com Miguel Serrano, l’altre fiscal també adscrit al ‘cas Tàndem’, en què s’investiguen les clavegueres policials i el principal imputat del qual és Villarejo. La diferència és que Serrano sí que ha obtingut el recolzament d’alguns membres del Consell Fiscal, en concret, els nomenats per la Unió Progressista de Fiscals i del fiscal cap d’Inspecció, Fausto Cartagena, de manera que Delgado li ha adjudicat una de les places en disputa.

El cas de Stampa és diferent al no haver aconseguit ni el recolzament dels vocals de l’Associació de Fiscals, a la qual pertany, i per això, quan conclogui la comissió de serveis en la qual es troba, haurà d’abandonar Anticorrupció i, per tant, la investigació sobre l’excomissari, per incorporar-se a la Fiscalia de Madrid. 

Disculpes de Navajas

Les fonts consultades assenyalen que alguns vocals han esgrimit raons de rigor i prudència per no repetir el seu recolzament a Stampa, que es va veure embolicat en una polèmica al publicar-se un xat d’advocats de Podem en el qual s’esmentava una suposada relació amb la lletrada Marta Flor, que representa Dina Bousselham, en la peça a la qual aquesta dona nom. 

Malgrat que va ser negada per tots dos, el tinent fiscal del Suprem, Luis Navajas, va arribar a defensar que havia de ser apartat del servei, en contra del criteri d’Inspecció i del cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón. El número dos de la fiscalia es va disculpar uns dies després per les seves paraules, a l’admetre que desconeixia el cas i que s’havia guiat per informacions periodístiques.

Revés per a un fiscal del procés

Una altra de les decisions que ha sorprès del Consell Fiscal ha sigut l’elecció del fins ara fiscal de sala coordinador de Menors, José Javier Huete, com a fiscal de sala cap del Penal del Tribunal Suprem. A aquesta direcció també es presentava Javier Zaragoza, que comptava amb el recolzament del secretariat de la Unió Progressista de Fiscals, associació a la qual pertany.

Notícies relacionades

Malgrat això, a l’exfiscal en cap de l’Audiència Nacional i un dels quatre fiscals que van exercir l’acusació en el judici del procés no l’han recolzat els vocals de la UPF, sinó els de l’Associació de Fiscals, precisament per la seva tasca en aquest procediment. Aquí les fonts consultades per aquest diari discrepen. Unes situen el motiu en el fet que Delgado no volia promoure cap dels defensors de la rebel·lió, que va acabar sent sedició després de la sentència del Suprem, i va demanar als vocals progressistes que recolzessin Huete, que no hi està associat. Les altres consideren que els vocals han optat per un perfil més tècnic al capdavant de la direcció del Penal i no necessàriament han de seguir el criteri del secretariat.

El Consell Fiscal ha proposat Félix Pantoja com a fiscal de sala de Sinistralitat Laboral; Carlos Castresana, al capdavant de la Fiscalia del Tribunal de Comptes, i l’ex fiscal general María José Segarra, com a fiscal de sala coordinadora dels Serveis Especialitzats en la Protecció de Persones amb Discapacitat i Persones Grans.