DECISIÓ JUDICIAL

El jutge avala la semillibertat de Forcadell i Bassa

El magistrat desestima el recurs presentat per la fiscalia contra la decisió de la Generalitat

Les resolucions destaquen que el risc de reincidència és baix i que cap vol tornar a la política

zentauroepp54146866 forcadell200717081343

zentauroepp54146866 forcadell200717081343 / Albert Cadanet

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El jutge de vigilància penitenciària Jesús Ignacio Mendoza ha avalat aquest dimarts la semillibertat (tercer grau penitenciari, que els permet només anar a dormir a la presó) que la Generalitat va concedir el juliol a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i a l’exconsellera Dolors Bassa, ja que, segons la seva opinió, presenten risc de reincidència i que la gravetat de les seves condemnes no són un «obstacle insalvable».

En sengles interlocutòries, el titular del Jutjat de Vigilància número 1 de Barcelona desestima els recursos presentats per la fiscalia contra el tercer grau a les dues condemnades pel Tribunal Suprem pel procés, que, a diferència dels dirigents independentistes empresonats al centre penitenciari de Lledoners, han continuat disfrutant del règim obert perquè la justícia va descartar suspendre’l. Aquesta decisió pot ser impugnada per l’acusació pública davant el mateix jutjat o davant el Suprem, com a òrgan sentenciador.

El magistrat considera que Bassa i Forcadell compleixen els requisits per a la semillibertat i recorda que el tercer grau «no és una gràcia o indult atenuat», sinó una modalitat de compliment de la pena en tant que s’ha progressat en altres fases inciales, sent «eix essencial l’assumpció dels fets objecte de la condemna com a indicatiu de la reeducació i reinserció». Per al togat, «la gravetat delictiva (en aquest cas, sedició) i el temps de compliment» no constitueixen «obstacles insalvables si la resposta al tractament penitenciari és l’adequada», i concreta que fins i tot és possible, tot i que sigui «excepcional», concedir el tercer grau ja des de l’entrada al centre penitenciari

Autocrítica i ideologia

En el cas de Forcadell, que va ingressar a presó preventiva el març del 2018, el jutge el valora que ha seguit amb «òptima implicació» en el tractament encaminat a revisar els fets pels quals va ser condemnada, cosa que es concreta en «una actitud favorable d’autocrítica», «d’adequada resolució dels problemes» i una identificació «dels riscos i el comportament passat». La interlocutòria també fa menció als «nivells baixos en els factors de risc, bona empatia i òptima estabilitat» de l’expresidenta del Parlament, sense projectes d’«efectivitat en la via política». Per tant, «no es dedueixen factors obstaculitzants» a l’acompliment «vital» de Forcadell «en el context de semillibertat». 

Respecte a Bassa, el jutge manté que, «sense renunciar a la ideologia, matèria no punible òbviament», l’exconsellera mostra els recursos adequats per abordar «alternatives diferents» dels fets pels quals va ser condemnada, els quals reconeix, igual que les «conseqüències dels mateixos actes». Com Forcadell, el risc d’incidència és mínim.

Plans de futur

Notícies relacionades

La interlocutòria de Basa afirma, a més, que l’ex alt càrrec tampoc té «cap intenció de retornar a l’esfera política», perquè els seus plans de futurs són treballar, jubilar-se, cuidar la seva mare i viure en família.  El jutge detalla que l’exconsellera ha seguit al centre penitenciari activitats «orientades a potenciar els valors prosocials», incloent entrevistes personals per treballar els factors que «la van predisposar» als fets pels quals va ser condemnada.

Segons el magistrat, Bassa «no presenta necessitats personals susceptibles de teràpia, i sí recursos per reorientar la seva vida lluny de factors de risc», a la qual cosa se suma la seva petició d’assessorament legal «com a element de control davant qualsevol intervenció de caràcter públic», i la menció última de refusar i excusar-se d’«ofertes de retorn a l’àmbit polític». Incideix que l’exconsellera ha complimentat en «encaix» del compliment penitenciari amb «la figura de la inserció plena» a través de la formació. Així ha estudiat un màster en Filosofia del Pensament Contemporani.