EL TAULER CATALÀ

Torrent activa el compte enrere per a les eleccions del 14 de febrer

El president del Parlament llegeix la resolució que constata que no hi ha candidat a la investidura i activa els terminis per a la convocatòria de comicis

L'oposició critica a Aragonès el tancament de bars i restaurants

torrent-video / periodico

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El president del Parlament, Roger Torrent, ha comunicat aquest dimecres a la Cambra catalana que cap grup ha presentat un candidat a la investidura per substituir l’expresident Quim Torra, de manera que començaran a córrer els terminis establerts per la Llei de Presidència perquè les eleccions se celebrin el diumenge 14 de febrer.

Al començar el ple, Torrent ha llegit la resolució que constata que, després d’haver fet la ronda de consultes amb els grups parlamentaris, no hi ha cap candidat per a la investidura: «Una vegada consultats els representants de partits i grups polítics, constata que no li ha sigut possible proposar al ple de la Cambra un candidat per ser investit president de la Generalitat».

La lectura d’aquesta resolució en el ple i la seva posterior publicació al Butlletí Oficial del Parlament (BOP) equivaldrà a una investidura fallida, per la qual cosa a partir de dijous començarà el termini de dos mesos que contempla la llei per investir un nou president fins a la dissolució automàtica del Parlament i la convocatòria dels comicis.

A propòsit del 51%

Després de la lectura, els grups han protagonitzat un minidebat de cinc minuts per tanda per explicar la seva posició sobre aquest inici del compte enrere final. Els partits de govern, JxCat i ERC, han coincidit a assenyalar que el 14-F ofereix l’oportunitat de superar el llindar del 51% de vot per a l’independentisme. Tot i que ha sigut Sergi Sabrià el més taxatiu: «Aquest 51% no serà definitiu i si algú afirma que ho és, està enganyant», en referència implícita als sectors més hiperventilats de l’independentisme.

En la sessió de control al president substitut, Pere Aragonès, l’oposició ha criticat al Govern el tancament de l’hostaleria per un període de 15 dies. I ho ha fet sota dos eixos, tant el sanitari com l’econòmic. El portaveu del PP, Alejandro Fernández, s’ha servit de les fortes crítiques del científic Oriol Mitjà a l’Executiu per posar en dubte la utilitat del tancament. Aragonès li ha replicat que la mesura havia comptat amb el consens dels experts que assessoren el Govern. «Fem cas cas del criteri científic. Vostè té alguna companya de partit [per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Pérez Ayuso] que podria fer el mateix», ha asseverat abans de qualificar el mateix Fernández d’«aprenent de Donald Trump». Aragonès va plantejar als grups la celebració d’una cimera per abordar les crisis derivades de la pandèmia. 

L’espantall del confinament

Notícies relacionades

Ha sigut la presidenta del grup parlamentari dels comuns la que ha incidit en el capítol dels ajuts al sector. El republicà, llavors, ha oposat les mesures de suport aprovades pel Govern aquesta setmana i ha remarcat que el tancament de l’hosteleria és necessari: «No penso deixar d’aplicar una mesura que, si no es porta a terme, ens pot deixar a les portes d’un confinament».

Evidentment, les sentències fetes públiques aquesta setmana, per la qual, d’una banda, s’inhabilita els membres de la Mesa del Parlament de la legislatura passada i, de l’altra, s’absol l’ex major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, han sigut ben presents. Aragonès ha qualificat de «missatge clar a l’actual Mesa» la sentència als seus antecessors i ha reiterat que no hi ha cap altra sortida al conflicte polític que no sigui «el referèndum i l’amnistia».