PREMIS PRINCESA D'ASTÚRIES 2020

El Rei reclama un «esforç nacional d'entesa i concòrdia»

Felip VI demana a les institucions que es guiïn per «la màxima integritat i rectitud»

zentauroepp55447110 oviedo  16 10 2020   el rey felipe vi y la princesa leonor d201016194243

zentauroepp55447110 oviedo 16 10 2020 el rey felipe vi y la princesa leonor d201016194243 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
Ana Rubiera

Amb la pandèmia com a teló de fons i el bloqueig institucional com a tossuda realitat, el Rei ha fet aquest divendres una nova crida a la unitat i el consens polític per superar la greu crisi sanitària i econòmica. En l’entrega dels premis Princesa d’Astúries 2020, Felip VI ha reclamat «un gran esforç nacional d’entesa i concòrdia» que doni resposta a la «incertesa i preocupació» de la ciutadania, mentre ha demanat a totes les institucions «la màxima integritat i rectitud» en la seva conducta i que anteposin els interessos generals.

El coronavirus ha centrat bona part del discurs del Monarca en un acte a Oviedo que també s’ha vist afectat per la pandèmia. Per primera vegada, els premis no s’han entregat al tradicional Teatro Campoamor, sinó a l’Hotel Reconquista, i amb un aforament molt limitat d’assistents. És en aquest context, i en plena batalla entre el Govern i el PP per la renovació pendent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en què el cap d’Estat ha exigit als governants que la «resistència i enteresa» que estan demostrant els espanyols no sigui «un esforç estèril» ni caigui «en l’oblit».

Valor i esperança

El Rei ha centrat el seu missatge en «el valor i l’esperança» que es necessiten en uns moments en què «la crisi sanitària ha posat a prova les capacitats dels estats; ha mostrat les seves debilitats i carències» i ha posat en el focus, més que mai, «la transcendència dels alts valors que han de regir la vida democràtica». Felip VI ha constatat que Espanya viu un moment en què «molts ciutadans senten una gran incertesa» tant per la seva salut com per la seva situació econòmica i això exigeix «que tots fem un esforç col·lectiu, un gran esforç nacional, d’entesa i de concòrdia». L’energia i el talent com a societat, segons el Monarca, ha d’estar bolcada a desplegar una voluntat i una actitud «infrangible i decidida de superació».

Notícies relacionades

El cap d’Estat ha reconegut als espanyols el mèrit d’«estar donant proves inequívoques de resistència i enteresa» i ha demanat que aquest exemple «no pot ser estèril». És llavors quan ha apel·lat a totes les institucions «a estar sempre, i ara més que mai, al costat i al servei dels ciutadans». Una cosa que, ha dit, «requereix conduir-nos amb sentit del deure, amb la responsabilitat més gran i la màxima integritat i rectitud, perquè l’interès nacional prevalgui i els interessos generals dels espanyols siguin el nostre nord i guia». «És així com la societat i les institucions que la representen es reconeixen, es justifiquen i es comprometen amb el millor avenir de la nostra nació», ha acabat dient.

El missatge d’Elionor

En l’acte també ha intervingut la princesa Elionor, que ha invocat el «sentit de la responsabilitat» i la «importància de la solidaritat» com a valors per «assegurar-nos un futur millor». Després de citar amb emoció i dedicar el seu record «més respectuós» per a les persones mortes per la Covid i les seves famílies, la filla del Rei ha admès la necessitat que hi ha hagut d’«adaptar-nos a aquestes noves circumstàncies, sempre amb l’esperança que tot millori».