EL CAS DEL PALAU DE LA MÚSICA

Gemma Montull no ingressarà a presó pel 'cas Palau'

El tribunal argumenta que les penes per cada un dels delictes que va cometre no superen els dos anys de presó

L'exdirectora financera de l'entitat cultural haurà de fer un any de treballs en benefici a la comunitat

dcaminal38910175 els acusats f lix millet  jordi montull i gemma montull  el 170616123512

dcaminal38910175 els acusats f lix millet jordi montull i gemma montull el 170616123512 / ACN Pool EFE

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El tribunal de la Secció 10 de l’Audiència de Barcelona, que va jutjar el ‘cas Palau’ i el finançament il·legal de CDC, ha acordat per majoria suspendre l’execució de la pena de quatre anys de presó imposada a l’exdirectora financera de l’entitat, Gemma Montull. A canvi de perdonar-li la condemna, no haurà de delinquir en aquell termini i haurà d’efectuar un pagament mensual de 500 euros durant cinc anys i treballs en benefici a la comunitat durant 365 dies. A la filla de l’exnúmero dos de la institució cultural, Jordi Montull, se li va imposar un total de quatre anys de presó per malversació de fons, tràfic d’influències i blanqueig de capitals, però cap d’ells superava els dos anys de condemna.

Respecte a la responsabilitat civil, el tribunal afirma que els béns embargats ascendeixen a més d’un milió d’euros i que durant la instrucció del cas va consignar més de 120.000 euros. Per cobrir la totalitat de la quantitat de les indemnitzacions haurà d’abonar 500 euros cada mes. Gemma Montull va ser condemnada a desemborsar 1,5 milions d’euros, però de forma conjunta i solidària amb els altres imputats, el president de l’entitat, Fèlix Millet, i el seu segon, Jordi Montull. Aquests dos últims han d’abonar un total de 24,3 miillones d’euros. 

Requisits complerts

La suspensió de l’ingrés a la presó de Gemma Montull, que compta amb un vot particular en contra, estableix que les tres penes imposades per separat no superen els dos anys de presó, que no és «reu habitual» i que és la primera vegada que se’l condemna. Malgrat això, el tribunal exposa que els fets pels quals va ser condemnada són de «caràcter greu» i els «béns jurídics infringits són importants, amb una gran repercussió social i institucional i amb perjudicis econòmics molt elevats per a les entitats del Palau de la Música».

Els magistrats també valoren com a atenuant la falta d’antecedents i la confessió del delicte

Els magistrats sostenen, per argumentar la suspensió de l’execució de la pena, el temps transcorregut des de la comissió del delicte, que es remunta, en el seu cas, des del desembre del 2003 fins al 2009, raó per la qual en la sentència està reconeguda l’atenuant de dilacions indegudes per les demores que es van produir durant la instrucció del procés. A més, Gemma Montull té reconeguda l’atenuant de confessió a l’haver «col·laborat amb l’acusació pública» en la «fixació dels fets» que es van declarar provats.

Vot particular en contra

Notícies relacionades

Així mateix, la defensa de Montull va argumentar que per reparar les seves responsabilitats civils en aquesta causa havia consignat 128.951 euros al jutjat i que també va posar a disposició tot el seu patrimoni immobiliari, valorat en més d’1,1 milions d’euros, que va ser embargat. També es va mostrar disposada a realitzar un ingrés mensual de 400 euros –la sala l’ha elevat a 500–, tenint en compte el seu salari actual, de 1.187 euros, una vegada deduïdes les despeses d’hipoteca i manteniment personal i del seu fill.

Per contra, la fiscalia i les altres acusacions van sol·licitar que compleixi la condemna a la presó perquè els delictes pels quals va ser condemnada van ser «molt greus» i el seu paper com a directora financera «va ser clau» perquè es produïssin perjudicis «molt elevats» per al Palau de la Música. També ho veu així el magistrat del tribunal que ha emès un vot particular en contra de la resolució de l’Audiència, que es pot recórrer.