ACTE A PERPINYÀ

Mas, juntament amb Puigdemont i Torra: «És la política, estúpids, no la repressió»

Els tres expresidents compareixen a Perpinyà per denunciar l'actitud de l'Estat davant l'independentisme

Puigdemont carrega contra el rei i Torra nega tota opció al diàleg mentre el seu manifest conjunt apel·la a la negociació

perpinya / periodico

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

En una compareixença a Perpinyà, els expresidents Quim TorraCarles Puigdemont i Artur Mas han protagonitzat una imatge d’unitat contra l’Estat per les seves inhabilitacions i pels casos judicials respecte a l’independentisme i han apel·lat als drets humans i al dret a l’autodeterminació. Tots tres han llegit un manifest conjunt al final de la seva compareixença, denunciant les «irregularitats» dels processos judicials i defensant el dret a l’autodeterminació, el diàleg i la mediació internacional. Tots tres exmandataris han obviat les seves diferències polítiques en la compareixença a la qual han volgut donar relleu institucional. En clau social, Mas ha afirmat que no està a favor de les retallades socials.

«¿És ètic que Catalunya tingui tres presidents perseguits, presos polítics i centenars de persones perseguides per la justícia i Espanya tingui el seu rei emèrit fugit, aquest sí fugit, i ben protegit? És absolutament immoral», ha afirmat l’expresident Artur Mas a l’inici de la seva compareixença al costat dels també expresidents Puigdemont i Torra a Perpinyà.  «¿És intel·ligent que l’única resposta de l’Estat al repte democràtic català sigui la brigada judicial?», s’ha preguntat. I ell mateix ha respost: «És estúpid contestar per la via judicial. És la política, estúpids, no la repressió judicial, no es pot permetre aquesta Espanya si volem una bona Europa».

Puigdemont, el rei i Franco

Puigdemont, per la seva banda, s’ha referit a la visita del rei Felip VI a Barcelona per carregar contra la monarquia. «Mentre el rei dels espanyols, representant d’una monarquia –és un fet històric– reinstaurada per Francisco Franco, és a Barcelona. El mateix rei que ha intentat perjudicar tots els catalans i catalanes impulsant la fuga d’empreses de Catalunya com a càstig polític», ha afirmat.

«En els anys que el senyor Felip VI és el rei dels espanyols, tots els presidents que ha conegut han sigut inhabilitats o destituïts. Alguna cosa fa una certa fetor, que hauria de fer reflexionar l’Estat i la UE», ha afegit.

Torra, contra la resposta al diàleg

Per la seva banda, l’expresident Torra ha carregat contra els resultats la via del diàleg, malgrat que el manifest firmat amb Mas i Puigdemont el reivindiquen. «El diàleg ha acabat amb una sentència. El diàleg que Espanya promet acaba sempre en sentències d’inhabilitació o de cessament, i en el cas del president Puigdemont en un cruel exili», ha afirmat. Mas també ha sigut crític: «¿Per què no es vol iniciar un diàleg amb nosaltres? No hi ha voluntat de diàleg real en les altes instàncies de l’Estat».

Torra ha apel·lat, al final de la seva intervenció a «saltar» el mur en relació amb la relació amb l’Estat. I ha carregat contra l’autonomisme: «No hi pot haver un Govern efectiu en una autonomia limitada i sotmesa als límits de l’autonomisme.  L’he viscut plenament en la gestió de l’epidèmia».

Ara, contra les retallades

Preguntats sobre la proposta d’un blindatge per llei contra les retallades en salut a Catalunya, l’expresident Torra s’ha mostrat favorable («Ningú es planteja que hi pugui haver cap tipus de retallada sobre el tema sanitari, al contrari, la prova és que aquest document [d’experts en salut, encarregat pel Govern] va en la línia que és òptima de reforma del sistema de salut») i fins i tot Mas ha afirmat que està en contra de les retallades: «Jo òbviament, tot i que em vaig fer conegut per les retallades, m’apunto a la segona manera de fer [per part de la UE, basada a no tenir en compte els dèficits i posar diners sobre la taula per invertir] sempre que s’expliqui que l’única manera de no fer retallades, si volem ser honestos, és que Europa prengui una política d’expansió i no de restricció de despesa». Puigdemont, per la seva banda, ha afirmat que Torra ha gestionat la pandèmia «amb les dues mans lligades a l’esquena» quant a recursos propis, una cosa que, segons el seu parer, «a l’Estat li ha importat molt poc perquè li interessen altres objectius». «Volem reforçar el nostre sistema de salut», ha afegit.

Les diferències, obviades

Notícies relacionades

Preguntats sobre les seves diferències polítiques i de partit, Mes ha al·legat que «la institució està per sobre dels partits» i Puigdemont ha afirmat: «Militem en el mateix partit, el dels presidents de la Generalitat represaliats».

El text llegit pels tres mandataris en anglès, francès i català, acusen l’Estat de la seva destitució, reivindiquen la república catalana per la via de la «democràcia i la pau» i acusen la justícia de ser «de part» i dirigida contra la «minoria nacional catalana», qualificant-ho de «repressió política» contrària als principis i valors fundacionals de la UE.