Aragonès promet 200 milions extres per a sanitat i estén la mà a l'oposició

El president substitut remarca el perfil progressista i la gestió governamental

Tremosa retreu al vicepresident que anunciï propostes en què ja es treballava

zentauroepp55298688 aragones201007135325

zentauroepp55298688 aragones201007135325 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Júlia Regué

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha insistit avui al Parlament que Catalunya no compta amb un president. No obstant, l’estrena d’Aragonès en la sessió de control al Govern li ha servit per marcar el seu propi estil i ideologia. Aragonès ha allargat la mà als comuns i a tota l’oposició, en especial per a la gestió dels fons europeus. Així mateix, ha anunciat una injecció extra de 200 milions per a sanitat i 20 per a universitats. L’actitud i el to d’Aragonès ha generat ja tensió i el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, li ha retret públicament poc després un anunci públic sobre un fons d’inversió.

Picades d’ullet als comuns

Prèviament a la sessió, JxCat i ERC s’havien negat que es formulessin preguntes específiques al president en funcions, però el cert és que les preguntes s’han convertit en una plataforma per a Aragonès, que ha fet una picada d’ullet als comuns. «Compto amb la seva complicitat», ha afirmat adreçant-se a Jéssica Albiach, i en relació amb la gestió per part del Govern dels ajuts a les autonomies per al 2021, que arribaran en forma de flexibilització del dèficit. Aragonès ha reclamat que aquest mecanisme no es dugui a terme en forma de préstecs. És més, el vicepresident ha compartit amb Albiach la proposta d’ella de«blindar que no hi hagi retallades per llei. El vicepresident també ha anunciat l’ampliació dels pressupostos i la injecció extra de 200 milions per a sanitat, 20 per a universitats i els 6 milions extra per a cultura anunciats aquest dimarts pel Govern. 

Mà estesa

Aragonès també ha allargat la mà al conjunt de l’oposició quan el líder del PSC, Miquel Iceta, li ha reclamat: «Pactin més i confrontin menys». «Volem sumar a tothom en els grans reptes en l’àmbit de salut i en reptes com el pla de reactivació econòmica i protecció social», ha afirmat el vicepresident i dirigent d’ERC, i ha comunicat que ha enviat a la Comissió Europea aquest pla, per al qual ha demanat «el recolzament de totes les forces» i la seva «col·laboració sense electoralisme», en un discurs basat en el diàleg que ha ofert un to i contingut diferents dels de l’expresident Torra. A més Aragonès en un moment de la seva intervenció ha marcat perfil ideològic al defensar «l’independentisme d’esquerres i republicà».

Notícies relacionades

Aragonès ha aconseguit, a més, centrar l’atenció per les crítiques, com la del popular Alejandro Fernández, que l’ha anomenat «el limitat», per no tenir totes les atribucions d’un president, i les del candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que li ha retret que «es disfressa de moderat». 

Nou xoc entre consellers

Després de la sessió de control, el titular d’Empresa, Ramon Tremosa, de JxCat, ha retret a Aragonès un anunci sobre un fons d’inversió. «Potser a Vicepresidència desconeixen que això ja ho està fent la Generalitat des de fa molts anys», ha etzibat a Twitter Tremosa.