CAMÍ DE LES URNES

El PSC veu «una nova distracció independentista» en el debat sobre la barrera del 50% del vot

Creu que no hi ha diferències de fons entre el plantejament de Puigdemont i el de Junqueras

zentauroepp54876663 diada universitat200911175644

zentauroepp54876663 diada universitat200911175644

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Els partits catalans van perfilant els seus missatges de cara a les eleccions de febrer. El PSC ha volgut sortir aquest dilluns al pas del debat que s’ha establert en l’independentisme en els últims dies sobre què fer si les forces sobiranistes superen en aquesta ocasió i per primera vegada la barrera del 50% dels vots. Segons l’opinió de la portaveu parlamentària socialista, Eva Granados, es tracta només d’«una nova distracció independentista per aconseguir atenció mediàtica».

Segons el PSC, «en l’Europa occidental només hi ha dos tipus de projectes: els que accepten les regles del joc i els que no». I els «preocupa» que, tant de les ponències que acaba d’aprovar el partit de Carles Puigdemont com del llibre que van publicar fa algunes setmanes Oriol Junqueras i Marta Rovira (ERC), es desprengui la mateixa idea. «Les diferències essencials són inexistents: Puigdemont diu clarament que no s’han de respectar les regles i Junqueras diu que cal esperar el moment propici per no respectar-les», ha dit la portaveu socialista.

El PSC vol centrar el debat electoral en el que creuen prioritari: la necessitat de donar «un tomb» al tauler polític. I alerta que, si JxCat i ERC sumen la majoria, «tornaran a governar». Davant aquesta possibilitat, els socialistes aposten per la creació de «noves majories» i ofereixen el seu candidat, Miquel Iceta, per «liderar el canvi que necessita» Catalunya per no estar «paralitzada quatre anys més» si els independentistes tornen a aconseguir el poder.

Notícies relacionades

Sobre quins partits podrien integrar el nou Govern, Granados ha rebutjat cenyir-se als blocs identitaris. «Catalunya necessita girar full d’aquests anys. Ens plantegem que Catalunya necessita un Govern concentrat en tres coses: reconstruir els serveis públics, recuperar l’economia perjudicada pel procés i superar la divisió entre catalans. No ens plantegem qui sinó el què», ha afirmat.

Aragonès, representant de l’Estat

Pel que fa a la visita de divendres qu eve del Rei a Catalunya, la portaveu parlamentària del PSC ha afirmat que és «normal» que un cap d’Estat faci aquestes visites. I sobre les crítiques d’ERC –que ja ha anunciat que el president substitut, Pere Aragonès, no acompanyarà el monarca–, ha afegit: «Vull recordar a Vilalta que Aragonès és el màxim representant de l’Estat a Catalunya. La normalitat ens diu que si l’agenda ho permet és molt necessari que hi sigui, sobretot donant suport a les empreses de la nova economia».