per delictes fiscals

Anticorrupció demana 77 anys de presó més per als líders de la 'Gürtel'

La Fiscalia presenta l'escrit d'acusació de l'última peça de la causa i eleva la seva sol·licitud per a Correa i Crespo

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Fiscalia Anticorrupció ha presentat l’escrit d’acusació de l’última peça –la «principal»– de la macrocausa ‘Gürtel’, la relativa als presumptes delictes fiscals comesos pels líders de la trama corrupta per eludir els pagaments a Hisenda i ocultar els recursos econòmics que en van obtenir, i sol·licita per a Francisco Correa i Pablo Crespo 77 anys de presó.

Segons l’escrit de la fiscal Concepción Nicolás presentat el passat 25 de setembre, al qual ha tingut accés Europa Press, el «capitost» de la ‘Gürtel’, Francisco Correa, va ocultar la totalitat del seu patrimoni i la seva «il·legal» procedència i hauria aconseguit almenys entre els anys 2000 i 2007 l’estalvi fiscal il·lícit de 24.835.533,40 euros.

La fiscal Anticorrupció afirma que des d’almenys l’any 1998 fins al febrer de 2009 –quan va esclatar el cas ‘Gürtel’–, Correa va aconseguir tot això a través de l’ús dels diners en efectiu que va integrar a la caixa b de les seves empreses mitjançant un entramat societari i financer a l’estranger i a Espanya.

Factures falses i caixa b

Igual que en altres escrits d’acusació relatius a altres peces del cas ‘Gürtel’ ja jutjades, la representant del Ministeri Públic analitza detalladament l’estructura i composició d’un complex entramat societari de Correa i explica que es va servir de les empreses d’organització d’esdeveniments i viatges domiciliades a Espanya «tant per obtenir contractes públics subornant diferents càrrecs públics com per ocultar els esmentats pagaments», així com les seves pròpies despeses personals.

Per a això es van elaborar factures falses a fi d’ocultar els serveis realment prestats o el seu destinatari final o per simular el pagament de serveis inexistents que «no només facilitaven la deducció indeguda de les corresponents despeses, sinó també la generació de fons opacs amb les quals abonar part dels dons entregats a càrrecs públics».

El Ministeri Públic destaca que per a aquesta activitat, Correa va comptar, des d’un primer moment, amb la «indispensable col·laboració» del considerat comptable de la ‘Gürtel’, José Luis Izquierdo i, des del 2002 com a mínim, amb qui va ser la seva mà dreta, Pablo Crespo, i amb la d’altres acusats.

D’altra banda, Correa va desenvolupar una altra d’operativa per invertir el seu patrimoni ocultant el seu veritable origen i la seva titularitat davant tercers, inclosa Hisenda. Així, va constituir entramats financers i societaris a l’estranger i a Espanya a través dels quals va ocultar tant el percebut per la seva intermediació en adjudicacions irregulars com diferents ingressos per la prestació de serveis.

L’escrit també relata les «diverses estratègies» que va portar a terme el número dos de la Gürtel, Pablo Crespo, almenys des de 1999, per ocultar el seu patrimoni, en part procedent de la seva «il·legal» intermediació d’adjudicacions públiques juntament amb Correa.

«En concret, va constituir una estructura societària i financera a Espanya i a l’estranger que va anar variant al llarg dels anys; va ocultar els seus ingressos cobrant-los en efectiu o reflectint-los com a ingressos de la seva societat Cresva S.L. i va encobrir les seves despeses com a serveis rebuts per algunes de les mercantils que gestionava», explica l’escrit d’acusació.

Peticions de pena

Amb tot això, Anticorrupció dirigeix la seva acusació contra 26 persones i demana penes que oscil·len entre tres i els 77 anys de presó que interessa per a Correa i el seu número dos, Pablo Crespo, per un total de 23 delictes contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals. També sol·licita una elevada pena, la de 74 anys de presó, per a qui va ser el comptable de la ‘Gürtel’.

Entre els acusats es troba l’exadministradora de les empreses de Correa, Isabel Jordán, per a qui demanen 21 anys; els seus assessors financers, Ramón Blanco Balín, que s’enfronta a 31 anys, i Luis de Miguel, que afronta la petició de 27 anys. També els empresaris Jacobo Gordon i José Luis Ulibarri, per als qui sol·liciten 23 i 14 anys, respectivament.

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va dictar, a principis del mes de març passat, una interlocutòria de diligències prèvies a procediment abreujat de la «peça principal» del cas ‘Gürtel’, donant per conclosa la instrucció de la macrocausa, que va començar a investigar-se el 2008.

En aquesta resolució va acordar, a més, el sobreseïment de les actuacions per a 28 persones que havien sigut investigades, entre ells el responsable d’Orange Market –empresa de la ‘Gürtel’ a València–, Álvaro Pérez ‘el Bigotes’.

Notícies relacionades

Sobre Correa, el jutge estima que hauria percebut més de 30 milions d’euros per la seva «intermediació en la concessió d’adjudicacions irregulars que, juntament amb altres rendiments obtinguts de la seva activitat presumptament il·lícita de cobrament de comissions i de l’activitat de les seves societats d’esdeveniments i viatges, hauria ocultat a través d’una complexa estructura societària i financera».

Aquests fons «mai van ser declarats» per Correa, per això el magistrat calcula que el frau a Hisenda és d’uns 24,8 milions en concepte d’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) i d’impost sobre el patrimoni (IP) dels anys 2000 a 2007. 

Temes:

Corrupció