II FÒRUM LA TOJA

Felip VI obre el II Fòrum La Toja

El monarca recolza una reunió de «vincle atlàntic» en la qual la digitalització serà protagonista

zentauroepp55212000 rey201001171631

zentauroepp55212000 rey201001171631

2
Es llegeix en minuts
Marisa Dios

La segona trobada del Fòrum La Toja comença aquesta tarda i abordarà, durant tres dies, els reptes que deixa la crisi del coronavirus com la governança en temps de pandèmia, la reconstrucció econòmica i la digitalització. El president del grup Hotusa, Amancio López Seijas, impulsor del fòrum, ha sigut l’encarregat de presentar la jornada en un acte d’inauguració en el qual el Rei Felip VI i el president de la República de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, seran protagonistes.

López Seijas ha insistit en la seva intervenció en la importància de la trobada en un moment en què «el món s’enfronta a desafiaments transcendents com la reconstrucció del que ha destruït la pandèmia». El president del grup ha recalcat la necessitat d’aconseguir que «enmig de la tempesta» s’arribin a «segellar pactes històrics» per frenar la «política personalistes» i centrar-se a combatre la pobresa.

Sobre la mateixa idea de generar consens i generar debats enriquidors ha versat el discurs del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, que ha donat la benvinguda a Galícia a les autoritats presents, en especial al Monarca i al president de la república lusitana.  Feijóo ha defensat el paper que ha posat d’exemple «eloqüent» la transició en la democràcia espanyola per aconseguir «fonaments sòlids» que ajudin a fer front a la crisi actual.

El mandatari gallec ha posat èmfasi en la idea de sumar i «fer comunitat», fugint de les «pomes de la discòrdia». Feijóo ha destacat com a imprescindible la capacitat d’«agrupar-se entorn d’objectius compartits», combinant «polítiques immediates i directores estratègiques» per respondre «al dia a dia» sense oblidar polítiques de llarg abast.

Discurs de Felip VI

L’encarregat de tancar l’acte inaugural ha sigut el monarca espanyol en una intervenció en la qual s’ha adreçat als assistents en castellà, gallec i portuguès. «M’alegra ser en aquesta trobada que, a través del diàleg i la identificació d’interessos comuns, vol afrontar desafiaments del nostre temps de manera conjunta», ha començat Felip VI. El Rei ha assenyalat com a valors fonamentals a l’hora de buscar sortides a la crisi «l’equitat, la democràcia, la ciutadania i la modernitat». En aquest sentit, ha defensat una Espanya «diversa i multilingüe» que «reconeix la importància de la integració per a l’estabilitat política» i en la qual ha destacat el paper clau de l’eix atlàntic a l’hora de superar la pandèmia. 

Notícies relacionades

«Contemplem la sortida d’aquesta crisi no com una possible tornada a com estàvem, sinó com una oportunitat de transformació sobre economies més verdes i digitals», ha assegurat Felip VI. Per a això, a més de reivindicar valors «plasmats en la Constitució, autèntics pactes ciutadans, com la llibertat i la fraternitat», s’ha centrat en reptes del segle XXI com el canvi climàtic i la digitalització, temes clau en el programa del fòrum. 

Després de la seva intervenció, està previst un col·loqui sobre «el món després de la pandèmia» entre el president del Fòrum La Toja i exministre Josep Piqué i el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, que participarà a través d’una videoconferència a causa de la crisi de la Covid-19.

Temes:

Felip VI