EXIGEIX ELECCIONS JA

L'oposició es conjura per reprovar el mandat de Torra

Cs i PPC critiquen l'expresident per acceptar la pensió vitalícia malgrat ser inhabilitat

El PSC s'absenta del ple i els comuns esbronquen l'independentisme

zentauroepp55191273 pol200930183426

zentauroepp55191273 pol200930183426 / EUROPA PRESS - DAVID ZORRAKINO

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El comiat de Quim Torra al Parlament va oferir a l’oposició l’oportunitat de passar revista a la seva trajectòria al capdavant del Govern: «èpica buida» per als comuns, «un capítol per oblidar» per a Cs i «la colla de governants més inepta que hem viscut en la història de Catalunya» per al PPC. Inaugurada la precampanya electoral, i amb l’exigència unànime d’’eleccions ja’, els morats van retreure a l’expresident haver-se aferrat al càrrec sense convocar eleccions i els taronges i els populars van criticar que no renunciï a la pensió que li pertany com a expresident i intentaran tramitar una proposició de llei per la via ràpida per acabar amb aquests privilegis.

El PSC va deixar els seus 17 escons buits al·legant que no volia contribuir a una «escenificació partidista» de l’adeu d’un president inhabilitat, però va intentar que el ple no se celebrés presentant peticions de reconsideració a la Taula, com Cs, que van ser desestimades. Els taronges i els populars sí que van acudir a l’hemicicle però es van retirar en l’aturada per no participar de la votació de les proposta de resolució.

«Són uns liquidadors de les institucions, de l’economia i de la convivència», va etzibar Carlos Carrizosa dirigint-se a JxCat i ERC, i va dir que miraria sota les alfombres: »Torra se n’ha anat, però tornarà. Continuem investigant i auditant què va fer durant el seu mandat», va advertir, al·ludint a un «forat negre» de fons destinats al procés. Segons Carrizosa, Torra està inhabilitat «perquè així ho ha desitjat».

Notícies relacionades

El dirigent del PPC, Alejandro Fernández, va emular la desobediència de Torra amb la pancarta al Palau de la Generalitat amb l’ordre a la seva filla de quatre d’anys de recollir les joguines. «Una actitud preadolescent», va dir. I va continuar clamant a l’Estat que l’inhabiliti si així té dret a una pensió vitalícia: «Anuncio que, si l’Estat em posa una pensió vitalícia de 92.000 euros, avui mateix entrego la meva acta i em dedico a la ‘dolce vita’, que el càrrec aquest que tinc no em dona més que disgustos i necessito una mica de tranquil·litat», va fer broma. Després, va advocar per acabar amb el «guerracivilisme» independentista i l’«apaivagament» de socis al Govern central, apostant per la «concòrdia» que propugna el PP. 

Per part seva, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, va assenyalar la falta de rumb independentista i va criticar que Torra plantegi les pròximes eleccions com un plebiscit: «Volen superar el 50%, però no sabem per a què», va dir. I va esbroncar els independentistes per posar a «tots els poders de l’Estat al mateix sac» desmarcant-se al Govern de la judicalització de la política: «Espanya no és Turquia», va replicar a l’expresident.