Un incendi afecta el monument franquista de l'Ebre, a Tortosa

Els Mossos obren una investigació i no descarten que tingui relació amb la inhabilitació de Torra

32458034 59

32458034 59

1
Es llegeix en minuts
Efe

Un incendi ha afectat aquest dimarts a la matinada la base del monòlit franquista que s’alça al mig del riu Ebre, al seu pas per Tortosa (Tarragona).

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Tortosa investiguen l’origen del foc, que s’ha iniciat cap a les 02.45 hores quan, pel que sembla, uns desconeguts han cremat uns pneumàtics. La policia no descarta per ara que l’incendi respongui a una acció política després de la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. 

Notícies relacionades

Ja que l’escultura, que ha desfermat polèmica i debat polític entre els grups municipals sobre la seva retirada, és al mig del riu i l’accés és difícil, els Bombers han optat per deixar que es cremés el material inflamable col·locat a la base. 

El monòlit de ferro és un recordatori de la batalla de l’Ebre. A fi de commemorar un dels episodis clau de la victòria de Franco, el règim va decidir aixecar, 25 anys després, una estructura de 26 metres d’altura per recordar els caiguts del seu bàndol. El 2016, l’Ajuntament de Tortosa va consultar els ciutadans què fer amb l’estructura gegant: retirar-la o reinterpretar-la. La majoria va optar per la reinterpretació, que passa per recordar totes les víctimes de la guerra. No obstant, l’obra continua despertant controvèrsia. El Govern de la Generalitat era partidari de retirar-lo.