terrorisme

El pres d'ETA Iñaki Bilbao, hospitalitzat després de 20 dies en vaga de fam

El reu compleix condemna a la presó gaditana de Puerto III

zentauroepp5106233 iaki200929152237

zentauroepp5106233 iaki200929152237 / EMILIO NARANJO

1
Es llegeix en minuts
EFE

El pres d’ETA Iñaki Bilbao Goikoetxea, que compleix condemna a la presó gaditana de Puerto III, ha sigut hospitalitzat després d’haver passat 20 dies en vaga de fam, segons ha informat el Movimiento pro Amnistía y contra la Represión (ATA) i han confirmat a Efe fonts penitenciàries.

El reclús ha sigut traslladat des del centre penitenciari a l’hospital de Puerto Real (Cadis) per ordre d’una interlocutòria de l’Audiència Nacional que, segons ha publicat ATA en la seva pàgina web, ha ordenat ingressar el pres i «fer tot el necessari per mantenir-lo amb vida».  Segons aquesta organització, Iñaki Bilbao va iniciar la vaga de fam el 9 de setembre en reivindicació d’«una Euskal Herria independent, socialista, unida i ‘euskaldun’ [bascoparlant]». 

Les fonts penitenciàries consultades per Efe indiquen que en les hores prèvies a l’inici de la vaga de fam Iñaki Bilbao va protagonitzar un incident quan agents de la policia van acudir a la presó per extreure-li mostres de l’ADN, en el context d’una investigació oberta, a la qual cosa es va negar.

Es tracta de la segona vaga de fam que protagonitza aquest pres, que ja en va mantenir una altra de 10 dies l’octubre del 2007, per la qual també va ser ingressat a l’hospital de Puerto Real. 

Amenaces a jutges

Iñaki Bilbao Goikoetxea, ‘Txikito’, compleix 45 anys de condemna per l’assassinat del regidor socialista d’Orio (Guipúscoa) Juan Priede i acumula 14 anys més de reclusió per les amenaces abocades contra diversos jutges. 

El 2003, va simular disparar apuntant amb la mà al seu despatx al jutge Baltasar Garzón, un gest que va repetir dos anys després davant el tribunal que el va jutjar per aquests fets, presidit per Alfonso Guevara. 

Notícies relacionades

El mateix any va amenaçar també de mort Fernando Andreu quan li anava a prendre declaració en relació precisament amb les amenaces a Garzón, i mentre li apuntava la mà en forma de pistola li va assenyalar: «Et queda menys que a Melitón Manzanas», amb referència al comissari de la Policia franquista assassinat per ETA el 1968.  L’etarra va repetir la mateixa escena l’abril del 2003 amb la jutge Teresa Palacios. 

Iñaki Bilbao no pertany a la disciplina del col·lectiu de presos d’ETA (EPPK), sinó que està immers en el grup dissident ATA, crític amb l’estratègia seguida per l’esquerra ‘abertzale’ respecte als presos de l’organització terrorista.  

Temes:

ETA