PROTESTA A BARCELONA

Torra s'acomiada de la Generalitat sense distància de seguretat

El president es passeja per la plaça de Sant Jaume de Barcelona generant aglomeracions

Desplega, juntament amb el Govern i les entitats sobiranistes, la pancarta que va provocar la seva inhabilitació

zentauroepp55162713 torra200928201012

zentauroepp55162713 torra200928201012

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Quim Torra, va voler acomiadar-se del càrrec passejant-se fins al seu vehicle oficial. La plaça de Sant Jaume de Barcelona estava plena de centenars de manifestants convocats per les entitats sobiranistes, complint com podien les recomanacions sanitàries. Però el passeig de Torra entre la multitud va fer saltar pels aires les mesures estrictament obligatòries en plena pandèmia. Els manifestants es van amuntegar a periodistes i fotògrafs que seguien els seus passos fins al vehicle situat al carrer limítrof. L’estupor i el malestar entre els impulsors va ser patent. 

L’ANC Òmnium Cultural van convocar una protesta contra la inhabilitació del president a les 19 hores. Torra, juntament amb membres del Govern, càrrecs de JxCat, ERC i la CUP, i els portaveus de les entitats van posar junts a les portes del Palau. Van desplegar la primera pancarta que penjava del balcó de la seu de la Generalitat que li va portar la primera querella en període electoral. «Llibertat presos polítics i exiliats» i un llaç groc. Els manifestants els van cridar en favor de la independència, exigint la retirada de la bandera espanyola i un discurs del cessat des del balcó. Sense fer declaracions, van tornar a recollir la pancarta i Torra es va endinsar en la multitud per tenir el seu bany de masses.

Els concentrats el van seguir amb entusiasme, amb el crit d’‘Els Segadors’. La concentració es va dissoldre a l’arribar a l’encreuament de la Via Laietana.

Notícies relacionades

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, que havia sotmès a votació dels socis la convocatòria d’aquesta manifestació, va afirmar que calia defensar Torra sense escatimar crítiques per la desunió independentista. «Tot això és un estat d’excepció que no podem normalitzar», va justificar. Va prosseguir comentant el seu descontentament amb la reacció institucional: «Estan acceptant aquesta absoluta injustícia que arriba als extrems d’avui [...] Es un dia trist, un altre president represaliat i ja portem la majoria, excepte dos de l’època moderna. Per tant, l’única manera que no tinguem represaliats és que deixem d’estar sotmesos a una autonomia falsa i fem la independència», va proclamar.

El vicepresident d’Òmnium Cultural i portaveu de l’entitat, Marcel Mauri, va voler mostrar-se confiat que «aquesta vegada sí» que l’independentisme «estarà a l’altura»: «Esperem una resposta a l’altura dels partits i les institucions davant aquest atac a la democràcia i a la sobirania de Catalunya. Davant aquesta repressió de l’estat fa falta aquesta lluita antirepressiva i conjunta per l’amnistia i avançar cap a l’autodeterminació. [...] no ens podem quedar de braços plegats davant aquesta inhabilitació constant, davant aquesta persecució ideològica contra l’independentisme», va afegir.