Per declaracions «xenòfobes»

Barcelona acorda retirar la medalla de la ciutat a Heribert Barrera

Els regidors de BComú, el PSC, Cs i el PP han votat a favor de la proposta de Barcelona pel Canvi

heribert-barrera

heribert-barrera

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona ha iniciat els tràmits per anul·lar la Medalla d’Or de la Ciutat concedida a títol pòstum el 2012 a Heribert Barrera, primer president del Parlament després de la restauració de la Generalitat i líder d’Esquerra Republicana de Catalunya en la dècada dels 80.

El ple municipal ha aprovat la proposta d’anul·lar la medalla a Barrrera que ha fet Barcelona pel Canvi, el grup que lidera Manuel Valls, en una votació nominal en què ha obtingut el recolzament de BComú, PSC, Cs i PP i que només han votat en contra els regidors dels grups independentistes, ERC i JuntsxCat.

Valls ha manifestat la seva satisfacció després d’haver impedit que Barcelona «tingués un alcalde independentista –l’any passat, el seu vot va ser decisiu perquè Ernest Maragall no fos l’elegit– i que avui es retiri aquesta medalla».

Notícies relacionades

En el debat tots els grups han coincidit a rebutjar les declaracions «xenòfobes» i «racistes» que al seu dia va fer Heribert Barrera, ja mort, i de les quals mai es va retractar. Barrera va proferir afirmacions com «a Amèrica els negres tenen un coeficient intel·lectual inferior als blancs, la immigració és la principal amenaça de Catalunya i ningú em convencerà que és millor una Rambla amb gent mestissa que una amb gent blanca» o que «s’hauria d’esterilitzar els febles mentals d’origen genètic».

L’aprovació d’aquest punt ha provocat la reacció a través de Twitter del president de la Generalitat, Quim Torra: «Lamentable. El president Barrera va ser un lluitador incansable per la llibertat. Vergonya immensa per a tots aquells que heu votat a favor de retirar-li la medalla d’or. La capital de Catalunya s’empetiteix avui, convertida en una capital provinciana i mesquina».