Investigació policial

El jutge dona cinc dies a Ciutadans perquè l'informi sobre la suposada tupinada en les seves primàries de Múrcia

El Jutjat d'Instrucció 5 de Cartagena interpel·la el partit taronja i una empresa tecnològica per portar mesos sense atendre el seu requeriment

undefined48780454 graf3600  cartagena   murcia   24 06 2019   el presidente en200920223124

undefined48780454 graf3600 cartagena murcia 24 06 2019 el presidente en200920223124 / Marcial Guillen

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Ciutadans té fins aquest dimecres per explicar-li al jutge com va realitzar les seves eleccions primàries a Múrcia el 2019. El magistrat titular del Jutjat d’Instrucció 5 de Cartagena, Ignacio Munitiz, ha donat un termini de cinc dies al partit d’Inés Arrimadas –llavors presidit per Albert Rivera- per aportar documentació.

La providència en la qual ho exigeix, que transcendeix ara, va ser emesa pel jutge el passat dia 17, amb la qual cosa el termini, descomptant dissabte i diumenge passats, s’esgota el pròxim dia 23. L’exigència de l’instructor també va dirigida a la firma Lazarus Technology, que suposadament va organitzar les votacions telemàtiques que investiga la Policia.

El Grup de Delinqüència Econòmica i Fiscal del Cos Nacional de Policia a Múrcia, que investiga un suposat frau electoral, s’havia dirigit al jutge informant-lo que tant la firma, una petita i hermètica societat limitada amb seu a la perifèria de Madrid, com el partit, no donaven als agents investigadors informació sobre la tècnica utilitzada per emetre vots en aquelles primàries.

En aquestes eleccions internes de Ciutadans, el recompte oficial va donar la victòria a la candidata Isabel Franco, amb 599 vots, sobre el seu rival Leonardo Pérez, a qui aquest recompte en va atribuir 237. Avui Franco és vicepresident de la Regió de Múrcia, i Ciutadans forma govern amb el líder autonòmic del PP, Fernando López Miras, i recolzament extern de Vox.

Vots des de fora

Pérez, funcionari de l’Estat, va denunciar la votació per estranys detalls detectats pel seu equip i per un pèrit contractat per analitzar-los. Entre aquests, ritmes inusuals d’emissió de vot, i sufragis emesos des d’ordinadors de Madrid o altres punts de fora de Múrcia.

Les dades d’aquella votació les guarda Lazarus, segons Ciutadans ha manifestat el jutge en altres ocasions com a excusa per no entregar-los. La policia, el setembre del 2019, va demanar també en va una «llista completa de les IP associades a cada un dels vots efectuats en les últimes primàries de la Regió de Múrcia, i on s’ha de fer constar data i hora exacta del moment en el qual es va efectuar la votació», segons es podia llegir en el requeriment.

El Jutjat d’Instrucció 5 de Cartagena  espera les dades de Lazarus des del passat 17 d’abril, després que emetés una altra interlocutòria exigint-los, i aquesta posterior a una altra, de gener passat, al qual Ciutadans també va donar resposta negativa passant la pilota a l’empresa tecnològica.

«En cas que no es remeti en l’indicat termini, hauran d’informar i acreditar els motius», adverteix el jutge en aquesta última providència tant el partit com la firma que va contractar.

Estranya tardança

«No és normal que tardi més d’un any en entregar un simple dossier explicatiu de com funcionen les primàries.  El que passa és que a hores d’ara molts tenim clar com funcionen», diu Leonardo Pérez, el denunciant, a EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

El presumpte perdedor de les primàries taronges recorda que a la Policia no li sembla «creïble» que el seu partit no tingui la documentació que li demanen.

«A Castella i Lleó van identificar en hores els vots fraudulents –diu Pérez, amb referència a les primàries de març del 2019. I a Juan Carlos Bermejo, candidat no oficialista per Madrid –que té denunciats els comicis interns en les que va perdre davant l’actual vicepresident madrileny, Ignacio Aguado–, li van oferir l’entrega de la mateixa informació al mes de les primàries.  En el cas de Múrcia, és absolutament incomprensible la no-entrega d’un arxiu que necessàriament han de tenir per a un recompte creïble de vots. I ha passat un any i mig des de les primàries».