ENTREVISTA A 'LA SEXTA NOCHE'

Sánchez no contempla confinar el país i avisa: «Ajudarà» Ayuso, però la responsabilitat és seva

El president assenyala que acudirà a la seva cita amb la dirigent del PP a cooperar, «no a jutjar», ni a «tutelar»

Insisteix que vol un acord «inèdit» per als Pressupostos, en què tinguin cabuda des d'ERC fins a Cs

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante una entrevista a La Sexta en el Palacio de la Moncloa, a 19 de septiembre de 2020.

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante una entrevista a La Sexta en el Palacio de la Moncloa, a 19 de septiembre de 2020. / Pool Moncloa/Borja Puig de la Be (Pool Moncloa/Borja Puig de la Be)

9
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchez no preveu un confinament generalitzat a tot el país, com hi va haver en les primeres setmanes de l’alarma, tot i que no el descarta expressament per a un territori concret. I promet «reforçar» la cooperació amb les comunitats autònomes en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19, sense oblidar que la responsabilitat és seva. Dels territoris. Singularment, de Madrid, de nou focus del coronavirus a tot el país. 

Aquest dissabte el president del Govern va concedir una entrevista a ‘La Sexta noche’ només 48 hores abans de la seva reunió a la seu de l’Executiu madrileny, a la Puerta del Sol, amb Isabel Díaz Ayuso. La Moncloa, des que dijous va anunciar el seu oferiment per abordar l’alarma sanitària, ha mantingut el missatge de «col·laboració» entre les dues administracions per doblegar la corba. Però, en privat, molts en el Gabinet es van posar les mans al cap al conèixer les mesures «confuses» i «insuficients» adoptades per la presidenta regional i que entraran en vigor dilluns. El cap de l’Executiu es va cenyir a aquesta previsible prudència: anirà a la seva trobada amb Ayuso a «ajudar», i no a «jutjar» ni a «tutelar»

En primer terme, Sánchez va reconèixer la seva «preocupació» per la segona onada de la pandèmia, tot i que va advertir que és «diferent» de la primera, perquè la velocitat de creixement és «més lenta», perquè es detecten més positius (sis o set casos de cada 10 contagiats, quan al març o a l’abril se’n diagnosticava un de cada deu), perquè quatre de cada deu infectats són asimptomàtics i perquè la mitjana d’edat ha baixat des dels 60 fins als 35 anys. La letalitat és «molt inferior» (del 12% a l’1%), i la pressió hospitalària, és cert, va assumir, està «creixent», i a Madrid de manera «preocupant». En definitiva, les «dades conviden a la preocupació», però «el sistema està molt més preparat» i la recepta és que s’ha de «reforçar la col·laboració amb les comunitats». 

«S’ha de posar l’espatlla i és el que faré. Vaig a Sol només a ajudar» 

Després que aquest dissabte el conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero, reconegués en una entrevista a ‘Abc’ que no es pot descartar tancar la ciutat si fes falta i el virus no es controlés, Sánchez va indicar que no preveu un segon enclaustrament generalitzat de tot Espanya. «Jo no contemplo el confinament en el país, tot i que no podem tancar cap porta». El president va argumentar que l’Executiu i les comunitats disposen d’«eines» per doblegar la corba. «I ho podrem fer amb unitat dels governs autonòmics i del Govern, i és el que traslladaré a Ayuso». El mandatari no va descartar expressament un confinament a Madrid o a qualsevol altre territori, una mesura que els experts creuen que al final serà necessària en la comunitat pel retard a aturar la segona onada per part d’Ayuso. 

«Tots els recursos de l’Estat»

El líder socialista va manifestar que espera que les mesures anunciades divendres per la dirigent conservadora siguin les correctes i serveixin per contenir l’avenç del virus. «El meu missatge és que dilluns el Govern anirà a la Puerta del Sol a ajudar, a recolzar, no a jutjar ni a avaluar», va afirmar, en un missatge molt calculat. L’Executiu, va afegir, «creu en el Títol VIII de la Constitució», el que defineix el marc competencial de cada administració, i per tant respectarà el poder de les autonomies per dirigir la política assistencial, mentre que el seu Gabinet els posarà a disposició, en aquest cas a Madrid, «tots els recursos de l’Estat». 

Sánchez va exposar que el fet de ser ell qui es desplaça a la seu del Govern regional demostra la seva voluntat de traslladar un missatge de «proximitat i empatia», d’«absoluta col·laboració» amb l’administració autónomica. I tot i que hi hagi «qui pensi» que ha de respondre amb el xoc contra una presidenta que ha fet de la confrontació amb ell la seva bandera, ell creu que la lluita partidista ha d’«apartar-se en el combat contra el virus», perquè és un «enemic comú». «S’ha de posar l’espatlla i és el que faré. Vaig a Sol només a ajudar», i «no a substituir, jutjar o tutelar», va dir. «El que vull és doblegar la corba. Ho vam fer fa pocs mesos i ho tornarem a fer».

L’oferta d’alarma territorializada que va fer a finals d’agost segueix present, va recordar. I el Govern ha posat a disposició de les comunitats 2.750 rastrejadors militars i ha creat un fons Covid de 16.000 milions d’euros a fons perdut, dels quals 9.000 són per a sanitat i 2.000 per a educació. El president va recórrer a les dades d’Hisenda per remarcar la implicació amb la Comunitat de Madrid: ja ha rebut 1.495 milions per a sanitat i 292 més per a la tornada a les aules

El cap de l’Executiu va refusar «entrar en un concurs de retrets» sobre per què Espanya és el país amb més afectació del virus a tot Europa, tot i que no es va privar de recordar que va intentar allargar l’estat d’alarma per fer una desescalada més lenta i els grups, entre aquests el PP, no l’hi van permetre. Va defensar que el Govern «hi ha estat pendent» des que es va entrar en la nova normalitat, com ho proven les successives conferències de presidents (ja amb una periodicitat mensual) o els consells interterritorials de sanitat que presideix el ministre Salvador Illa cada setmana. Sánchez, en aquest punt, va recordar que hi ha comunitats que han fet «una feina extraordinària» i va citar el cas d’Aragó, que va poder contenir els brots en el col·lectiu de temporers. No va fer retrets a les comunitats menys complidores, però sí que va arremetre contra Pablo Casado per recórrer a la «hipèrbole», i fins i tot a l’«insult», tot i que en el seu missatge es va centrar en la necessitat de «girar full» i d’«un nou clima polític». 

Es mostra dur amb el sobiranisme, per «judicialitzar el conflicte» i amb Torra

Per tancar el capítol sanitari, Sánchez va animar tots els ciutadans que en les dues primeres setmanes d’octubre es vacunin contra la grip i va defensar el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, criticat aquesta setmana per haver pres uns dies de descans que ha aprofitat per gravar el programa de Jesús Calleja a Mallorca: és «un servidor públic» amb dret a una setmana de vacances (en va agafar una altra al juliol) i Espanya té l’«enorme fortuna» de comptar amb el «coneixement, ‘expertise’ i qualitat humana de Simón». 

Recuperar l’economia

En matèria econòmica, Sánchez va confiar que en els pròxims dies es pugui tancar l’acord per a la pròrroga dels ertos més enllà del 30 de setembre. El president de nou va demostrar que les seves tesis són les que pretén imposar dins de la coalició, sense assumir totalment les d’Unides Podem. Així, respecte a la pujada d’impostos, va insistir que el Govern té el «full de ruta definit», i ara l’objectiu és la «recuperació, la creació d’ocupació i el sosteniment de les empreses». Després toca impulsar «polítiques anticícliques». O sigui, «invertir, mobilitzar recursos perquè l’economia no s’encalli i tingui gasolina». 

D’aquesta manera, no hi haurà alça impositiva important per als Pressupostos de l’Estat del 2021. El «compromís del Govern és eixamplar la base fiscal, no ara, sinó en el futur», quan la pandèmia hagi passat. I malgrat els avisos constants de Podem —l’últim aquest dissabte—, Sánchez va insistir que vol mirar a esquerra i dreta per als comptes de l’any que ve. «¿Per què no tenir acords inèdits per a una situació tan inèdita, un acord històric?».

Va demanar que decaiguin els «vetos creuats» (els que s’imposen mútuament ERC i Cs) i va prometre que els PGE seran «progressistes, però de país», que aspira que comptin amb un recolzament que fins i tot sobrepassi la majoria absoluta, els 176 escons, amb l’únic rebuig del PP i Vox. «¿Per què mirarem de reüll a qui tenim al costat quan els ciutadans ens estan demanant que ens unim?», es va preguntar. 

Podem «compleix amb escreix, per a l’experiència que té». Demana «discreció» a Iglesias

Notícies relacionades

Sánchez va ser, sorprenentment, molt dur amb el sobiranisme, i en particular amb Quim Torra. Va recriminar a l’independentisme que «s’entossudeixi a judicialitzar el conflicte». La inhabilitació del president, si finalment es produeix, era «absolutament innecessària si hagués complert amb la llei». El líder socialista va confessar que li produeix «profunda tristesa el que està passant a Catalunya», que «es mereix girar full», «recuperar la vitalitat, la bona política i superar una crisi política, de convivència, que no ha portat res bo». El president va recalcar el seu «compromís» amb la taula de diàleg, encara sense data, i va lamentar el «nou capítol de judicialització de la crisi, i qui l’ha portat és el president». 

Sánchez va reivindicar que la coalició està «funcionant bé» i va agrair la «lleialtat» dels membres d’Unides Podem. «Per ser la primera experiència de govern que tenen, estan complint amb escreix», va dir. La setmana passada Pablo Iglesias va explicar que havia mantingut una «discussió forta» amb ell per la «fugida» del rei emèrit als Emirats Àrabs Units. El president no va entrar a rebatre’l i, parafrasejant Cervantes, va demanar a Iglesias reserva: «La gràcia està en la discreció. S’ha de ser discret». Va minimitzar les crítiques dels morats a la Monarquia pel seu ADN republicà. Però el PSOE, va defensar, ja es va comprometre el 1978 amb el pacte constitucional i d’aquí no s’ha mogut.