DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

L'independentisme tomba la petició d'eleccions de l'oposició

El president s'aferra al càrrec, però el Parlament avala una moció d'Esquerra que reclama consensuar la resposta al Suprem

ERC vota en contra de cridar ja a les urnes, malgrat reclamar-les, perquè la iniciativa buscava «desgastar» el Govern

zentauroepp54986946 ple parlament200918110222

zentauroepp54986946 ple parlament200918110222 / JoanCortadellas

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Fidel Masreal

Aquest divendres l’oposició  ha clamat a l’uníson perquè el president Quim Torra pitgi el botó electoral. Després de la vista en el Tribunal Suprem, Torra va descartar convocar eleccions (malgrat la insistència d’ERC) i va advocar per aguantar en el càrrec, com a mínim, fins que el tribunal resolgui. El camí que pretén recórrer després és incert, perquè no ha revelat si abraçarà la ‘via Venturós’, és a dir, exercir funcions de president sense tasques administratives, o si s’apartarà. De tota manera, el president del Parlament, Roger Torrent, preveu desbloquejar el compte enrere electoral si acaba sent inhabilitat.   

La majoria independentista a la Cambra catalana, no obstant, ha tombat totes les propostes de resolució que demanaven eleccions. També han caigut les del PSC relacionades amb la «mala gestió» de la pandèmia i la reprovació de Torra per la seva absència en la conferència de presidents a La Rioja, amb l’«incompliment» dels acords del Parlament per part del Govern i sobre la «falta de diàleg polític i degradació institucional». Les impulsades per Cs, que advocaven per evitar un «bloqueig» en cas d’inhabilitació i per respectar la sentència que es dicti, han sigut rebutjades. Quant a la reforma del delicte de sedició proposada pels comuns, JxCat s’ha abstingut i ERC hi ha votat a favor, per la qual cosa s’ha aprovat. Els socis al Govern també s’han dividit en la votació sobre l’anul·lació de l’acord del Consell Executiu segons el qual Incasol avançarà 96 milions d’euros per a la compra dels terrenys de Hard Rock. Els republicans s’han abstingut i els postconvergents hi han votat en contra.

JxCat, ERC i la CUP han avalat una proposta en defensa de Torra que evita fixar una estratègia concreta davant la possible inhabilitació eventualitat però es critica la possibilitat que el president sigui desposseït del seu càrrec. El text reivindica «la voluntat sobirana de la ciutadania de Catalunya» per sobre de qualsevol «criminalització, amenaça o intimidació o intent de deslegitimació per part de la judicatura o la fiscalia espanyola» i en aquest sentit afirma que «només la majoria d’aquest Parlament té legitimitat per atorgar o retirar la confiança al president i al Govern». Esquerra ha fet prosperar una iniciativa pròpia per la qual demana una estratègia conjunta davant la possible inhabilitació del president.

Ovació a Torra i rèplica de JxCat a l’oposició

El president s’ha reunit amb el grup parlamentari de JxCat minuts abans de l’inici de la segona ronda del debat de política general en un dels despatxos del Parlament. Els diputats han acompanyat Torra i l’han ovacionat abans del que podria ser el seu últim ple si el Tribunal Suprem ratifica la seva inhabilitació per desobediència. La diputada Gemma Geis ha criticat des del faristol que els partits donin Torra per inhabilitat: «Vostès demanen eleccions però, respectaran els resultats electorals?». 

torra aplauso / periodico

Els republicans han apostat per consensuar una resposta a la previsible inhabilitació: «Hem de respondre conjuntament, no podem tornar a caure en un episodi de desorientació independentista. Hi som a temps. El president parlava del cercle perfecte de la repressió, hem de fer possible el cercle perfecte de la democràcia», ha considerat Marta Vilalta, en sintonia amb el text dels republicans en aquest sentit que ha sigut aprovat.

El PSC ha fet una esmena a la totalitat i ha votat en contra de totes les propostes de resolució del Govern. «Hem dit prou», ha afirmat la diputada Alícia Romero. La socialista ha exigit la convocatòria immediata d’eleccions en vista d’un Govern que «agonitza»: «No ens mereixem més aquest Govern trencat, que fa mesos que està en una cursa electoral, que no resol els problemes de Catalunya, i que continua confrontant», ha afegit. Romero ha insistit que «s’ha de girar full» en vista d’un Executiu que «desprestigia les institucions», que «desobeeix a consciència», que «retalla mil·límetres de sobirania menyspreant el que s’aprova en el Parlament».

En nom de Cs, la diputada Lorena Roldán ha carregat contra el Govern per «continuar dividint-nos i enfrontant-nos». «Li vaig escoltar dir que els recursos desapareixen al forat negre del Govern. L’únic forat negre és el seu», ha asseverat. Ha carregat contra l’obertura de noves ‘ambaixades’ catalanes i ha reclamat uns nous pressupostos d’emergència a Catalunya i que Torra liquidi la legislatura: «Si de veritat vostè està tan preocupat com va voler fer veure dimecres, demostri-ho i posi fi a la seva etapa com a president de la Generalitat».

Notícies relacionades

D’altra banda, el diputat del PPC Santi Rodríguez ha insistit que Torra «ha utilitzat la institució per defensar uns catalans i no uns altres». «Per a nosaltres, la legislatura s’ha perdut. Si té sentit de la responsabilitat, pot evitar una paràlisi que pot ser de quatre mesos o més. Pot fer que només passin 54 dies», ha dit.

Els comuns han recorregut a l’emblemàtica frase de l’expresidenta del Parlament, que va pronunciar quan ocupada el càrrec com a líder de l’ANC, Carme Forcadell: «President, posi les urnes», ha afirmat la diputada Susana Segovia. I ha instat el cap del Govern a deixar de ser president «per unes eleccions, no per deixar unes hores de més una pancarta penjada»: «President, el que és una irresponsabilitat és no convocar-les: triï entre 54 dies i dos mesos, o 124 dies i dos mesos. Per tant, sí, és a les seves mans, és la seva responsabilitat».